Har du ikke sett den ennå?

Har du ikke sett den ennå?
Har du ikke sett den ennå?

To døgn etter at Andrew Meyer ble elektrosjokket av politiet har en halv million mennesker sett videoen på nettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå stilles det spørsmål om hva det var man egentlig var vitne til i videoen da seks politimenn la Meyer i bakken og brukte elektropistol for å få ham til å være stille.

Hendelsen fant sted da journalistikkstudenten Andrew Meyer ville stille senator John Kerry spørsmål om hvorfor han ikke krevde seieren etter presidentvalget i 2004. Arrangørene av foredraget på University of Florida slo av mikrofonen da Meyer sa ordene «blow job», mens han argumenterte for at Clinton ble stilt for riksrett for noe langt mer uskyldig enn det Meyer mener president Bush har sluppet unna med.

Resultatet ble at universitetspolitiet forsøkte å dra med seg Meyer ut av foredragssalen. Da han ikke ville følge med ble han lagt i bakken. Fortsatt mente politiet at han ytte motstand, og til tross for at Meyer sa «don't taser me, bro» valgte politiet å bruke elektrosjokkvåpenet flere ganger.

Sett av 500.000

Videoen, som kort tid etter ble lagt ut på youtube.com, og sendt til CNNs iReport, har gått sin seiersgang verden rundt. Bare på youtube.com har den blitt vist 500.000 ganger. Men nå stilles det spørsmål med hva som egentlig skjedde.

Kritikere mener hele videoen er stor humor, og at Meyer fikk som han fortjente. Noen mener også at episoden var smart iscenesatt, og at Meyer visste nøyaktig hva som kom til å skje. Beviset for mange er at hele opptrinnet ble filmet med hans eget kamera. Ifølge amerikanske nettsteder ble opptaket gjort av en jente som tilfeldigvis befant seg i salen, og som fikk Meyers kamera stukket i hendene rett før han tok ordet.

Andre mener saken er nok et bevis på at ytringsfriheten i USA er under angrep, og at situasjonen eskalert på grunn av politiet. På en video fra hendelsen hører man klart at John Kerry sier at han vil svare på spørsmålene, før politiet griper inn.

- Hadde kontroll

Kerry selv har i ettertid gjort det klart at han hadde situasjonen under kontroll, og at politiets inngripen på ingen måte var nødvendig.

«Gjennom 37 år med offentlige opptredener, i krigstid, demonstrasjoner og veldig følelsesladde hendelser, så har det aldri skjedd at en dialog har endt på denne måten,» skriver Kerry i en pressemelding tirsdag.

Benjamin Dictor er en av cirka 200 studenter som har protestert på University of Florida til støtte for Meyer. Han mener hendelsen er nok et eksempel på hva som er galt med borgerrettighetene i USA.

- Det som skjedde i møtehallen var ikke bare et fysisk angrep, men også et angrep på fornuften i seg selv. Grunnloven vår har blitt trampet på, sier Dictor ifølge GaynesvilleSun.com.

Gjorde mye av situasjonen

Politikvinnen som satte strøm i Meyer mener studenten gjorde det meste av situasjonen, og spilte for kameraene. Ifølge den samme avisen hevder Nicole Mallo at Meyer var rolig, men bare så lenge det ikke var kameraer til stede.

- Når kameraene var på vei ned trappa, og Meyer ikke så dem, så opptrådte han rolig. Han begynte å hyle og skrike så snart de kom til syne igjen, sier Mallo til GaynesvillSun.


Andrew Meyers hjemmeside

Støtteside på Facebook

Avisartikkel i GaynesvilleSun.com

Her er politiet egen rapport fra hendelsen

Personvernpolicy