Røde Khmers nestsjef sier seg uskyldig

Røde Khmers nestsjef sier seg uskyldig
Røde Khmers nestsjef sier seg uskyldig

Kambodsjas mest ettersøkte mann, Røde Khmer-regimets nestleder Nuon Chea, er pågrepet og vil bli stilt for retten tiltalt for grove overgrep. Men «bror nummer to» nekter for å ha gjort noe galt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røde Khmer

Den øverste av lederne for Røde Khmer som fortsatt er i live, «bror nummer to» Nuon Chea, føres inn i et helikopter ved landsbyen Phsar Prom, vel 420 kilometer nordøst for Kambodsjas hovedstad Phnom Penh. Nuon Chea ble pågrepet onsdag. Han nekter for å ha deltatt i planleggingen eller utførelsen av Røde Khmer-regimets folkemord på rundt 1,7 millioner mennesker (Foto: Chor Sokunthea, SCANPIX/REUTERS)

Phnom Penh (NTB-AFP): Nuon Chea ble pågrepet onsdag og straks avhørt av folk fra den kambodsjanske folkemordsdomstolen. Han skal ifølge historikere og statsvitere ha vært en nøkkelmann bak Røde Khmers nedslakting av rundt 1,7 millioner mennesker i årene fra 1975 til 1979.

Onsdag omringet politifolk og representanter for Kambodsjas FN-støttede folkemordstribunal huset hans i Pailin, nær grensa mot Thailand.

82-åringen ble gjort kjent med siktelsen som lyder på forbrytelser mot menneskeheten, og kort tid etter ført bort. Nå skal han stilles for krigsforbrytertribunalet i Phnom Penh.

- Jeg hadde ikke noe med drap på mennesker å gjøre, sa Nuon Chea til nyhetsbyrået AFP i juli i år. Han er nå en 82 år gammel mann med en forkjærlighet for dyre solbriller av merket Gucci og uten synlige tegn til anger.

- Det fins omfattende og solide beviser for at Nuon Chea spilte en ledende rolle i planleggingen av det kambodsjanske kommunistpartiets drapspolitikk. Han sto også sentralt, da disse planene ble satt ut i livet, skriver historikerne Stephen Header og Brian Tittemore. (©NTB)

Personvernpolicy