Blodfan får band hjem

Blodfan får band hjem
Blodfan får band hjem

Vidar Olaussen digger det kritikerroste svenske bandet Eldkvarn så mye at de, mot alle odds, spiller i hjembyen hans på fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undervisningsinspektør Vidar Olaussen digger svenske Eldkvarn så voldsomt at han sammen med kona Elin etablerte en egen Eldkvarn-side på nettet, eldkvarn.no. Noe som igjen har ført han nærmere både bandet selv og deres mange fans i Sverige og Norge. På eldkvarn.no blir man foruten nyheter, anmeldelser, bildegalleri med mer, servert dyptpløyende analyser av Eldkvarns tekster.

Den energiske Askim-guttens siste prosjekt har vært å lokke favorittbandet til metropolen Askim førstkommende fredag. En aldri så liten bragd med tanke på at Eldkvarn er mer populære enn på lenge. Og da tenkte vi: denne mannen må vi ha i tale. Og vips, her er ABC Nyheters første intervju med en vaskeekte blodfan.

Hvorfor akkurat Eldkvarn?

- Som så mye annet skyldes også mitt første møte med Eldkvarn en ren tilfeldighet. I et privat selskap i 1991 ble CDen «Den flygande holländaren» lagt i CD-spilleren. Snart hørtes Cornelis Vreeswijks klassiker «Somliga går med trasiga skor» i en versjon jeg aldri hadde hørt, en drivende rockevise med fett komp og et usvikelig driv. Jeg fikk opplyst at de som spilte, het Eldkvarn. Etter dette var jeg konstant på jakt etter Eldkvarn-plater, og bandet framsto som bedre og bedre jo mer av musikken jeg kom over.

Når og hvordan oppstod ideen til eldkvarn.no?

- Høsten 1999 var Eldkvarn blitt lett å finne på Internett. Da dukket ideen opp om å utvikle en egen fan-side for bandet, et norsk nettsted for et svensk band! Ideen ble utprøvd på en av de mange gratis

hjemmeside-serverne med en tungvint URL. Etter hvert ble sidene innholdsrike, og vi gikk til det skritt å registrere eldkvarn.no som eget domene. Dermed var veien åpen for en overveldende kontakt med både Eldkvarn-fans og andre kjennere av svensk musikk. Bandet selv ble oppmerksom på nettstedet, og vi - det vil si fruen og jeg, som sammen drifter sidene - ble etter hvert en del av bandets egen bekjentskapskrets. Det har blitt et poeng i seg selv å levere komplett konsertplan til enhver tid, og mye tid brukes på å planlegge jevnlige konsertbesøk på de forskjelligste steder i Norden. Oppfølgingen av Eldkvarns reiserute har ført oss til de fleste byer i den sørlige halvdelen av Sverige.

Beskriv Eldkvarns musikk

- Eldkvarn har definitivt sin egen stil, men enhver stil er jo farget i ulik grad av en rekke andre stilarter. Noen omtaler bandet som Sveriges svar på Bob Dylan, andre bruker Springsteen som referanse, og begge parter er på rett spor. Norge har ingen direkte parallell, men kanskje er det meningsfylt å nevne Henning Kvitnes og duoen Ole Paus og Jonas Fjeld som et brukbart sammenligningsgrunnlag. Men likt blir det ikke, for Eldkvarn har i alle år gått sine egne veier uavhengig av hvem de ligner og ikke ligner.

- I Sverige tilhører Eldkvarn en egen, stor gruppering som har røtter i 1970-tallets progrock. Mange artister har oppstått i kjølvannet av denne tradisjonsrike bølgen, og for mange - blant annet Eldkvarn - har det rent politiske budskapet vært mindre viktig enn målsettingen om å skrive sanger på svensk med en ærlighet og åpenhet som beskriver en type vemod som vi finner lite av hos norske artister. Eldkvarn har gjennom årene hatt kontakt med en rekke artister av denne typen, og dette har gitt oss kjennskap til navn som norske musikklyttere har ganske usikker kjennskap til, for eksempel Peter LeMarc, Tomas Andersson Wij, Totta Näslund, Lars Winnerbäck og Johan Rothstein.

Favorittalbum og sanger?

- Hvilket album og hvilken låt som rager høyest, kan endre seg over tid, avhengig av min egen situasjon og det som er aktuelt i tiden. Imidlertid er det nok fremdeles «Limbo» fra 1999 som utpeker seg som det mest solide albumet. Her finner vi en samling helstøpte tekster om de alvorligste ting i tilværelsen.

Av enkeltsanger er det kanskje «In från regnet" fra albumet «Sånger från Nedergården» (1993) som er noe av det største. Men samtidig kan vi ikke la årets album, «Svart blogg», komme helt i skyggen av de gamle; «Svart blogg» har også mange slike tidløse ballader om livsløp, endring, utvikling og savn. Dette er et album som vil vokse i betydning etter hvert som tiden går.

Hva er det beste med å være Eldkvarn-fan (Eldhead)?

- Det er å digge et band som stadig er i utvikling, selv etter mer enn 35 års virketid. På den måten står verken musikken eller tekstene stille rent stilmessig, men kjennetegnes av at låtskriveren jevnlig når nye stadier i sin uttrykksform. For oss fans blir dette både en utfordring og et uavbrutt spenningsmoment.

Beste øyeblikk som Eldkvarn-fan?

- Det må være det langvarige «øyeblikket» da jeg i 2001 dro av sted sammen med tre kompiser for å oppleve Eldkvarns 30 års jubileum med konsert i hjembyen Norrköping den ene dagen og i Stockholm dagen etter. Det ble to og et halvt døgn med intensiv Eldkvarn-lytting, mest fra CD i bilen over de midt-svenske slettene, men best fra friluftsscenene i Norrköping og Stockholm. Her begynte vi for alvor å bli kjent med en stor gruppe svenske Eldkvarn-fans som også fikk med seg begge konsertene. Det ga oss inspirasjon å vite at vi fire voksne mennene fra Norge var langt fra alene om å ha det litt sære og tekststerke Eldkvarn som favorittband. Kontakten med både de norske vennene og alle de svenske vi traff underveis, har holdt seg godt, og gjensynene har vært mange - oftest i Stockholm.

Rareste opplevelse?

- Det må være møtet med Levi Henriksens tidligste bøker, der han iblant nevner Eldkvarn i klartekst og andre ganger bringer fornorskede sitater fra kjente Eldkvarn-sanger. Da jeg støtte på disse elementene hos Henriksen for noen år siden, var det som å oppleve en stilltiende, skjult forbrødring mellom forfatter og leser.

Fortell litt om konserten fredag

- Det hele startet vel som en fantasi, en slags «tenk om Eldkvarn kunne spille her»-drøm. Et blikk omkring oss gjorde det temmelig usannsynlig at lokale konsertarrangører ville finne på å hyre inn Eldkvarn sånn helt av seg selv. Da var det bedre å ta saken i egne hender, fant vi ut, og lokale for et slikt arrangement hadde vi jo. Askim Kulturhus egner seg ypperlig for et slikt åpent, fleksibelt arrangement som vi nå ser fram til. En liten forhandlingsrunde med bandets manager var alt som skulle til for at vi kunne innse at dette ville vi klare!

- Vi tror konserten i Askim Kulturhus kan bli et svensk party av et visst format. Det starter med de livlige musikerne i bandet môra-Per fra Arvika. Disse kjører en førti minutters oppvarming med deres irskklingende rockballader fra utkantstrøkene i Västra Värmland blir stemningen godt plassert før Eldkvarn går på scenen. Vi bruker bare delvis møblering i lokalet slik at det blir rikelig anledning til å stå og digge på gulvet foran scenen. Drikkevarer selges både inne i salen og i baren utenfor, og folk vil ha alle muligheter til å hygge seg. Det kommer forresten også rundt 40 fans fra Fredrikstad i chartret buss. Så populært er Eldkvarn her i Østfold!

Se og hør Eldkvarn her

Foto Eldkvarn: Vidar Olaussen

Les ukens musikkanmeldelser her

Les Lyttelua her

Personvernpolicy