Europarådet: - Blasfemiparagrafer må bort

Europarådet: - Blasfemiparagrafer må bort
Europarådet: - Blasfemiparagrafer må bort

Religionsforsker Kari Vogt støtter forslaget fra Europarådet om å fjerne blasfemiparagrafen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europarådets plenum, bestående av parlamentarikere fra 47 europeiske land, oppfordrer nå til at bestemmelsene rundt blasfemilovgivning fjernes. I stedet vil de ha lovfestede bestemmelser mot å spre hat og oppfordre til diskriminering, skrev den danske avisen Kristeligt Dagblad tirsdag.

Norsk støtte

Den norske religionsforskeren Kari Vogt støtter forslaget som er kommet fra Europarådet.

- Det har vært vurdert å oppheve blasfemiloven en god stund, noe jeg støtter. Det er liten grunn til å holde fast ved disse lovene. Det bør være bedre å få en lovgivning som hindrer krenkende og injurierende ytringer av en hver art som rammer grupper eller enkeltmennesker, sier Vogt til ABC Nyheter.

I Norge er blasfemi straffbart i henhold til straffelovens paragraf 142, som gjelder krenkelse av alle juridisk anerkjente religioner og trossamfunn. Flere norske politikere har tatt til orde for at den bør fjernes.

Mange EU-land har tilsvarende bestemmelser i sine lovverk. Den britiske parlamentarikeren Christopher Grayson støtter også forslaget.

– Problemet med blasfemiparagrafer er at alle og enhver – deriblant fundamentalistiske islamister – kan bruke dem til å forsøke å innskrenke ytringsfriheten. Derfor bør paragrafene heller avskaffes, sier Grayson.

Svensk kunstner et eksempel

Kari Vogt er glad for at spørsmålet tas opp, men er skeptisk til tidspunktet.

- Jeg savner en skikkelig debatt rundt temaet, men er usikker på om det er rette tidspunktet for å ta opp saken nå, sier hun videre.

Hun begrunner at det har sammenheng med siste tids hendelser:

- Vi er i en situasjon i dag hvor blasfemiske ytringer bevisst brukes for å provosere. Saken med den svenske kunstneren nylig er et eksempel på det. Derfor tror jeg det kanskje er uheldig å ta opp dette akkurat nå, mener hun

Men den danske jusprofessoren Gorm Toftegaard mener dette er helt feil vei å gå. Å avskaffe bestemmelser som beskytter lovlige religioner mot bespottelse, vil heller skape ufred enn fred, sier Toftegaard til den danske avisen.

Personvernpolicy