Eikemo vinner en halv million

Eikemo vinner en halv million
Eikemo vinner en halv million

- Det gjør meg umåtelig glad, sier en lykkelig prisvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: NAMA

Eikemo er årets vinner av Kulturrådets ærespris.

Norsk kulturråds ærespris for 2007 går til skuespilleren Jon Eikemo.

- Jeg har ikke helt kommet nedpå ennå. Først trodde jeg det var tull, men jeg forstår nå at det er tilfelle. Det gjør meg selvsagt umåtelig glad. Jeg følger ikke så mye med på priser, men skjønner at dette er noe mer enn et vanlig stipend, sier Eikemo til ABC Nyheter.

Æresprisen blir hvert år utdelt til en person som har gjort vesentlig innsats for norsk kulturliv og er på hele 500.000 kroner.

- Jeg håper å vise meg verdig til så mye penger og at jeg ikke blir dum av det. Nei da, jeg er nok ganske nedpå når det gjelder slikt, forteller prisvinneren.

«Fordi ingen oppgave har vært for stor eller for liten, har Eikemo lykkes i å få ut sin kvalitetskunst til et bredt publikum over hele landet. Han viser at det er mulig å bruke sitt eget språk på scenen,» heter det i Kulturrådets grunngivelse.

Latter og gråt

- Jeg har tidligere fått høre at folk setter pris på det arbeidet jeg gjør. Og det er fint å få dette konfimert av Kulturrådet. Jeg har blant annet fått brev fra folk i krisesituasjon som sier at de har fått hjelp gjennom de følelsesmessige bitene jeg har lest. For meg er det viktigste teateret gjør å få folk til og le og gråte, sier Eikemo.

Jon Eikemo er født i 1939 og kommer fra Breistein i Åsane i Hordaland. Etter utdannelse ved Statens teaterskole, hvor han hadde praksis ved Nationaltheatret, debuterte han på Riksteateret i Namsos i 1961, i rollen som Paul i stykket «Medmenneske».

I tillegg til mange roller på teaterscenene i landet har han hatt utallige sentrale roller i film og fjernsyn. I 1979 fikk han Spelemannsprisen for «Jon Eikemo leser Jakob Sande».

Prisen deles ut i Oslo Konserthus torsdag 6. desember.

Personvernpolicy