- Ekstrem situasjon

- Ekstrem situasjon
- Ekstrem situasjon

Redaktør Ulf Johansson er overrasket over de rasende reaksjonene etter at avisen hans publiserte en tegning av profeten Muhammed som hund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OVERRASKET:
Redaktør Ulf Johansson hadde ikke trodd folk ville reagere så sterkt da han trykket bilder av profeten Muhammed som hund. (Foto: Scanpix)

19. august trykket den svenske avisa Nerikes Allehanda en tegning laget av kunstneren Lars Vilks, der profeten Muhammed er fremstilt som en hundeskulptur.

- Det er en ganske ekstrem situasjon, sier redaktøren i avisa, Ulf Johansson, til ABC Nyheter.

Lørdag fikk han vite at lederen for al-Qaida i Irak har utlovet en dusør på 50.000 dollar til den som tar livet av ham.

«Slakt»
Den som tar livet av kunstneren Lars Vilks har blitt lovet en dusør på 100.000 dollar. Om Vilks blir «slaktet som et lam», skal denne imidlertid økes til 150.000 dollar.

Redaktøren er overrasket over omfanget saken har fått.

- Jeg hadde nok ikke trodd at så mye ville skje i det hele tatt, i og med at mange svenske aviser hadde trykket tegningen før oss, sier Johansson.

Også flere andre svenske aviser har publisert Muhammed-tegningen, men det er publiseringen i Nerikes Allehanda som har fått mest oppmerksomhet.

Flere land har protestert offisielt mot den svenske Muhammed-tegningen, deriblant Egypt, Pakistan og Iran, samt Den islamske konferanseorganisasjonen (OIC), som har 57 medlemsland, melder NTB.

- Angrer ikke
- Jeg angrer ikke avgjørelsen. Etter dette er det enda tydeligere at det var rett å trykke tegningen. Det vi gjorde var å gå ut og kritisere en institusjon som ikke hadde våget å stille ut tegningene, sier Johansson.

- Men er det noe vits i å ta enda en runde med Muhammed-tegninger? Ble ikke de fleste prinsipielle sider ved denne debatten tatt i fjor?

- Det danske Jyllandsposten gjorde var å gå ut og oppmuntre tegnere til å lage karikaturtegninger av profeten. Her er det snakk om en kunstner som har lagd et bilde og opplever at utstillingsstedet ikke våger å stille det ut. Dette reagerte vi mot. Det var selvsagt for oss å rapportere om det og å vise frem bildet dreide seg om.

- Det tøffeste er for familiens del og å måtte ta dette med min kone. Jeg vet ikke om andre svensker har vært utsatt for noe slikt, men det er vanskelig for meg å vurdere hvor stor faren er for at noen skal nappe på denne ideen.

- Politisk korrekt
Kunstneren Lars Vilks har blitt tvunget til å flytte på grunn av truslene. Politiet anser ikke huset hans i Skåne for å være sikkert, melder Dagens Nyheter. Mandag ble huset gjennomsøkt på jakt etter sprengstoff.

Mandag ettermiddag deltok Vilks i et nettmøte hos norske Dagbladet.no.

- Projektet handlet om å vise hvor grensene for det politisk korrekte går i kunstverdenen, i det minste på et lokalt plan. Selv om jeg var enig med arrangørene om tegningene ble de sensurert i siste liten. Dette førte til at saken ble en nyhet over hele Sverige, skriver Vilks i sitt svar til en av nettstedets lesere.

Personvernpolicy