Sexkjøp på timeplanen

Sexkjøp på timeplanen
Sexkjøp på timeplanen

Skoleungdom skal lære mer om menneskehandel og prostitusjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Morten F. Holm / SCANPIX/Flickr
Statsråd Karita Bekkemellem (Ap) lanserte mandag ungdomssatsingen i regjeringens handlingsplan mot menneskehandel på Elvebakken skole i Oslo.

Regjeringen håper at de unge vil vende ryggen til sexkjøp med økt kunnskap om temaet.
I høst starter regjeringen et prøveprosjekt hvor avgangsklassene ved flere videregående skoler i Oslo skal få økt kunnskap om menneskehandel og ofrene for slik virksomhet. Regjeringens ungdomssatsing i handlingsplanen mot menneskehandel ble presentert for et fullsatt auditorium på Elvebakken videregående skole i Oslo mandag.

- Ungdom er viktige holdningsbærere og gode holdninger skapes tidlig. Vi har stor tro på at denne undervisningen vil ha forebyggende effekt og bidra til å snu den økende menneskehandelen som vi ser også i Norge, sa statsråd Karita Bekkemellem (Ap).

Også kadettene ved landets krigsskoler vil få tilbud om undervisningsopplegget. Bekkemellem håper at de skal få mer bevisste holdninger under deltakelse i internasjonale operasjoner.

Vegrer seg

Undersøkelser viser at 13 prosent av alle norske menn har kjøpt sex. 71 prosent kjøpte første gang sex på ferie i utlandet og 31 prosent kjøpte sex sammen med andre. «Mange menn som kjøper sex ønsker å unngå kjøp fra prostituerte de antar er underlagt tvang. Likevel er det en realitet at mange ender opp med å kjøpe sex fra kvinner som er utsatt for menneskehandel» står det å lese i elevenes undervisningshefter.

- All forskning viser at økt kunnskap om de prostituerte kvinnenes bakgrunn fører til at mange sexkjøpere vegrer seg og ønsker å slutte, sier fagkonsulent Ulla Bjørndahl ved Prosenteret til NTB.

Sammen med Karl Fredrik Tangen fra Sosioraster skal hun reise rundt på de videregående skolene og fortelle elevene hvem sexkjøperne er og hvilken bakgrunn de prostituerte har.


Gamle griser

- Jeg syns dette er et bra opplegg som sikkert kan ha forebyggende effekt. Jeg har allerede lært noe nytt om menneskehandel og sexkjøp bare etter denne presentasjonen, sier avgangselev Lars Erik Hagen ved Elvebakken videregående skole til NTB.

- Jeg trodde at det bare var gamle griser som kjøpte sex. Det er nytt for meg at oppegående menn i store selskaper nærmest har tradisjon for å kjøpe sex på forretningsreiser, sier Lars Erik.

Ifølge Prosenteret var det i løpet av 2006 rundt 2.500 prostituerte i Norge.

Gruppen ikke-norske prostituerte kvinner i Norge er voksende. Rundt 80 prosent av de prostituerte i Oslo er av utenlandsk opprinnelse .(©NTB)

Personvernpolicy