Føder flere prøverørsbarn

Føder flere prøverørsbarn
Føder flere prøverørsbarn

Antall fødsler etter assistert befruktning fortsetter å stige, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:

Undersøkelser viser at årsaken til barnløshet i 1/3 av tilfellene finnes hos kvinnen, i 1/3 finnes hos mannen og i 1/3 hos begge.

Infertilitet kan ha mange forklaringer. Noen av de viktigste er:

  • - Forstyrrelser i eggløsning
  • - Skader i egglederne etter underlivsbetennelse
  • - Endometriose - tilstand hvor det finnes livmorslimhinne utenfor livmorhulen
  • - Redusert sædkvalitet

In vitro fertilisering (IVF) betyr at egget befruktes utenfor kvinnens kropp, for så å plasseres i livmoren etter befruktningen. Her kan sæden befrukte egget i en liten skål, eller sæd kan sprøytes direkte inn i eggcellen (intracytoplasmatisk spermieinjeksjon, ICSI-teknikk).

In vitro fertilisering er spesielt verdifull ved nedsatt sædkvalitet, men benyttes også ved skader på egglederne, ved ebdometriose og ved uforklarlig infertilitet.

Kilde: Pasienthåndboka

Foreløpige tall fra 2006 viser at antallet fødsler etter IVF- og ICSI-behandling fortsetter å stige. 1519 barn ble født som følge av assistert befruktning i fjor.

Bedre metoder gjør at det fødes færre tvillinger og trillinger som følge av slik behandling, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsider.

I forhold til 2003 ser man en nedgang både i tvilling- og trillingfødsler. En årsak skal være at klinikkene setter inn færre befruktede egg per behandling, grunnet den risiko flerfødsler representerer for både mor og barn.

Det har de siste årene kommet flere klinikker som tilbyr slik behandling. Rikshospitalet, St.Olav og Haugesund sykehus utfører flest behandling.

I 2006 var 2,7 prosent av alle fødsler i Norge resultat av assistert befruktning. Det er en økning på 0,5 prosent siden 2003.

Verdens første prøverørsbarn ble født den 25. juli 1978 i England. Siden den gang har over en million mennesker verden over blitt unnfanget ved assistert befruktning.

Personvernpolicy