Microsoft tapte igjen

Microsoft tapte igjen
Microsoft tapte igjen

Vedtaket om milliardbøter for å brudd på EUs konkurranseregler blir stående.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tapte
EU avviste anken og Bill Gates' Microsoft må punge ut. (Foto: Scanpix)

Apelldomstolen til EU opprettholder EU-kommisjonens konklusjon om at Microsoft har misbrukt sin dominerende stilling. Unionen har lenge anklaget den amerikanske programvaregiganten for å sikre seg en tilnærmet monopolsituasjon på det europeiske markedet, melder NTB.

Mediaspiller
- Det er to ting denne saken handlet om. Det ene er «bundling» av programvare, at de pakker forskjellige typer programmer sammen med operativsystemet sitt. For brukerne er det fint at de får gratis mediaspillere med på kjøpet fra Microsoft, men ved at de gir ut spillerne gratis er det ikke mulig for andre å slippe til på dette markedet. Rundt disse mediespillerne er det enorme inntektskilder i forhold til innholdsleverering, og dette får Microsoft nærmest monolopol på, sier lektor i informatikk Gisle Hannemyr til ABC Nyheter.

I en dom fra 2004 slo EU-kommisjonen fast at Microsoft brukte sin stilling til å skade mindre konkurrenter. Selskapet ble illagt en bot på 497 millioner euro. Microsoft anket saken, men fikk altså mandag avvist hoveddelene av anken i EUs førsteinstansdomstol.

Konkurranse
I dommen ble Microsoft beordret til å lage en versjon av operativsystemet Windows uten progamvare som «Media Player.» Microsoft ble også pålagt å sørge for at selskapets produkter kan virke sammen med programmer fra konkurrenter, melder BBC.

- Dette dreier seg om informasjon som er nødvendig for å lage produkter som virker sammen med Microsoft sitt. Microsoft har stort sett nektet å gi andre denne typen informasjon, og dermed kan ikke folk lage produkter som virker sammen med Microsoft sine. Dette er problematisk om man ønsker konkurranse på dette markedet, sier Hannemyr til ABC Nyheter.

- Ut fra det jeg har rukket å se synes jeg dette virker fornuftig.

Microsoft har to måneder på seg til å bestemme om de vil anke avgjørelsen, melder NTB.


Saken ble oppdatert med utfyllende opplysninger fra NTB klokken 10.46.

Personvernpolicy