Elevordbok med homohets

Elever ved landets ungdomsskoler og videregående skoler får i Kunnskapsforlagets «Slangordboka» lære seg en rekke måter å krenke homofile på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): I ordboka får elevene blant annet vite at begrep som ass jockey, fhæg, frolle, gangro, bøg, bøsse, party boys, gay lord, fæg, skeiv, koni, simo, trosser og tarmturist kan brukes om homofile. Men ordboka opplyser ikke hvilke begrep som kan oppfattes som sårende.

– Flere av begrepene er ubehagelige, krenkende og er helt klart ord som jeg og andre homofile ikke ønsker å bli kalt, sier leder Jon Reidar Øyan i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) til Dagsavisen.

Også Utdanningsforbundet reagerer på slangordboka.

– Jeg vil advare alle lærere mot å bruke denne ordboken. En ordbok som brukes i norsk skole bør være fri for rasistiske og krenkende ord, sier nestleder Per Aahlin.

Kunnskapsforlagets ordbokredaktør Bodil Aurstad visste at enkelte av ordene var ganske ufine, men valgte bevisst å trykke dem likevel.

– Vi beklager dersom noen har opplevd overtramp som følge av slangordboka, men det må være mulig å diskutere slike krenkende uttrykk, sier Aurstad.

«Slangordboka» ble utgitt i forbindelse med Kunnskapsløftet som den rødgrønne regjeringen satte i gang i 2005. Ordboka har et opplag på 10.000 eksemplarer. (©NTB)

Personvernpolicy