Nordmenn fant planet

Nordmenn fant planet
Nordmenn fant planet

To norske forskere har vært med på å oppdage den eldste planeten hittil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix
En gasskjempe kokes bort av sin moderstjerne. Dette kan lett bli skjebnen til planeter som går i bane rundt stjerner som eldes siden stjernene da eser svært kraftig.

(Illustrasjon: ESA/NASA / SCANPIX HO)

- Dette er første gang vi har funnet en planet som er så gammel, sier professor Jan-Erik Solheim ved Astrofysisk institutt til ABC Nyheter.

Planeten V 391 Pegasi b er ti milliarder år, dobbelt så gammel som vår egen sol.

Oppdagelsen ble torsdag publisert i tidsskriftet Nature, melder NTB.

Student
Sammen med sin student, stipendiat Roy Østensen, oppdaget Solheim i 1999 dvergstjernen V391 Pegasi, og begynte å gjøre målinger for å se om det kunne være en planet som sirklet rundt den.

- Vi har brukt åtte år på å finne planeten. Vi ble helt sikre på at vi hadde funnet en ny planet da vi fikk noen veldig presise observasjoner med nordisk teleskop på Kanariøyene i desember i fjor, sier Solheim.

Oppdagelsen måtte likevel holdes hemmelig frem til Nature publiserte artikkelen torsdag.

Rød kjempe

Når en sol blir riktig, riktig gammel begynner den å blåse seg opp til en rød kjempe, slik at den steker de nærmeste planetene. I vårt system ville dette vært Merkur, Venus og kanskje Jorden.

Den nyoppdagede planeten overlevde stjernens vekst, og går fortsatt i bane rundt sin sol, med en periode på 3,2 år.

Etter at en sol har utvidet seg slik trekker den seg sammen til en dvergstjerne.

- Dvergstjernene er svært små, dermed ble det vanskeligere å identifisere planeten ved hjelp av lyset fra solen, slik man vanligvis gjør. Det vi har gjort istedenfor er å måle tidssignaler, fordi denne stjernen sender ut en puls omkring hvert femte minutt. Dermed fant vi en variasjon med en periode på 3,2 år.

Jupiter
- Planeten er en gassplanet og har bortimot to-tre Jupitermasser. Det er en kjempeplanet, sier den stolte oppdageren.

- Planeten kan ha overlevd stjernens vekst ved at den ble skjøvet utover av solvinden da stjernen ekspanderte, men den kan også ha vært så stor at den kun mistet noen av sine ytre lag.

Astronomene regner med at også vår egen sol en dag vil blåse seg opp til en rødglødende kjempekule, men skjer heldigvis ikke før om en fire-fem milliarder år.

Etter at Solheim og Østensen oppdaget stjernen og begynte å foreta målinger i 1999 ble prosjektledelsen overtatt av en italiensk astronom. Mellom 20 og 25 astronomer fra forskjellige land som har deltatt i prosjektet.

Personvernpolicy