Norge famlet seg til seier

Norge fremstod som miniputter i 1. omgang av åpningskampen mot Canada, men en sterk 2. omgang sikret norsk seier.

Norsk jubel
Ragnhild Gulbrandsen jubler etter å ha scoret Norges første mål under kampen mellom Norge og Canada i FIFA Women`s World Cup på Red Dragon Stadioum i Hangzhou onsdag kveld. Norge vant 2-1. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Canada presset store deler av førsteomgangen mot de norske jentene og kunne fortjent gå til pause med ledelse 1-0 i åpningskampen i VM i Kina.

Før den canadiske scoringen, som kom etter 33 minutter av omgangen, stod intet mindre seks norske jenter inne i egen 16 meter, men ingen klarte å demme opp for målscorer Candace Chapman. Relativt enkelt kunne hun sette i ballen forbi Bente Nordby i det norske målet.

Forvandling

Det var et helt annet norsk lag som kom ut i 2. omgang. Alle spillerne tok tak i kampen, anført av Kolbotns Solveig Gulbrandsen.

Det var fullt fortjent da superspiss Ragnhild Gulbrandsen headet inn utligningen syv minutter ut i avsluttende omgang. Et flott innlegg av høyreback Gunhild Følstad ble stusset i mål av Asker-spissen - sterk prestasjon av jenta som har vært svært mye plaget av skader de siste sesongene. Med to canadiske forsvarere hengende på seg klarte likevel Gulbrandsen å få ballen forbi den canadiske keeperen.

Norske sjanser

Etter dette fulgte store norske sjanser som perler på en snor.

Nevnte Ragnhild Gulbrandsen burde ha scoret enda ett mål, Leni Larsen Kaurin klarte på uforståelig vis å sette ballen rett på keeper fra seks meters hold, og Trine Rønning hadde en god mulighet på en corner.

Etter 81 minutter avgjorde derimot det norske laget.

En corner ble headet mot mål av målscorer Ragnhild Gulbrandsen og midtstopper Ane Stangeland Horpestad fikk prikket inn returen fra keeper. En høyst fortjent ledelse til de norske jentene på bakgrunn av det som hadde skjedd i 2. omgang.

Med seier i åpningskampen har Norge skaffet seg et godt utgangspunkt for avansement i mesterskapet. Det er viktig å vinne gruppen - da unngår de norske jentene mest sannsynlig å møte Marta og Brasil i første rene utslagningsrunde; kvartfinalen.

Klart for Mykjåland

Best på det norske laget var de to midtbanespillerne Solveig Gulbrandsen og Ingvild Stensland, sammen med målscorer Ragnhild Gulbrandsen.

Men flere av de norske jentene må heve seg betraktelig dersom laget skal kunne ha noen forhåpninger om å komme langt i turneringen. Spillere som Leni Larsen Kaurin og Melissa Wiik var svake store deler av kampen, mens innbytter Lene Mykjåland viste at hun kanskje fortjener en plass i startoppstilling neste VM-kamp.

Lørdag fortsetter Norge ferden mot edelt metall i Kina. Da møter de norske jentene Australia.