Norden samles i EM

Norden samles i EM
Norden samles i EM

Flere nasjoner kjemper om plass i neste sommers EM-fest. Det ser nå ut til at hele fire nordiske lag kan nå sluttspillet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordisk EM-fest?
De nordiske toppspillerne Sami Hyypia, Jesper Grønkjør, Zlatan Ibrahimovic og John Carew kan alle havne i neste års EM-sluttspill. Det vil i så fall være historisk. Foto: Scanpix

Kun 16 lag skal kjempe om tittelen Europamester i fotball neste sommer. Og hele fire av dem kan være nordiske.

Før de siste kvalifiseringsrundene er det hard kamp om å delta i mesterskapet som spilles Sveits/Østerrike 7.-29. juni neste år.

Og en helt ny situasjon i fotball-Europa kan oppstå dersom resultatene går «rett vei».

Sverige, Norge og Finland har i dag et meget godt utgangspunkt for å gå videre til sluttspillet. Og håpet er ikke helt ute for Morten Olsens danske mannskap.

Finland

Laget ligger i dag på andreplass i gruppe A, to poeng bak Polen. Polakkene leder med 20 poeng mens Finland har 18. De to lagene møtes i kveld i Finland og med finsk seier vil Sami Hyypia og co ta over ledelsen i gruppe A.

To andre lag i gruppa kan også snyte finnene for EM-tur. Portugal og Serbia jager rett bak, med henholsdvis 16 og 15 poeng og med en kamp mindre spilt enn våre blå/hvite-naboer.

De to lagene møtes også til kamp i kveld. I Lisboa skal portugiserne prøve å få bedre uttelling enn sist kvalik-kamp hjemme (mot Polen). Sjelden har et lag hatt flere, og større, sjanser enn det Portugal hadde, uten å få med seg alle tre poengene.

Finland har tre kamper igjen etter dagens kamp. Belgia (b), Aserbajan (h) og Portugal (b).

Med stor sannsynlighet vil ingenting være avgjort før siste runde, 21. november, men finnene har per i dag en relativt god mulighet til å ta seg videre til sluttspillet. Det vil i så fall være første gang Finland kvalifiserer seg til EM i fotball på herresiden.

Sverige

Våre naboer i øst har festet et lite grep om seieren i gruppe F. Sverige har spillefri kveld, men vil med stor sannsynlighet fortsatt lede gruppa i morgen tidlig.

Zlatan og co har på i de første åtte kampene, i tillegg til å ha skaffet seg 19 poeng, også opparbeidet seg en god målforskjell. (17-4).

Rett bak Sverige følger overraskende nok Nord-Irland på andreplass med 16 poeng. Spania har samme poengsum som David Healy og Nord-Irland, men ligger under på tabellen på grunn av innebyrdes oppgjør (Nord-Irland vant 3-2 hjemme mot Spania i andre kvalikkamp).

På bakgrunn av de gjenstående kampene i gruppe A ser det svært lyst ut for Sverige. I tre av de fire siste kampene tar Sverige «garantert» alle p

Sverige (her ved Johan Elmander) er å anse som nesten klare for sluttspillet, mens Danmark (Daniel Agger liggende) kan klare det. Men da må danskene vinne alle sine gjenstående kamper. (Foto: Scanpix)Sverige (her ved Johan Elmander) er å anse som nesten klare for sluttspillet, mens Danmark (Daniel Agger liggende) kan klare det. Men da må danskene vinne alle sine gjenstående kamper. (Foto: Scanpix)

oengene. Liechtenstein (b), Nord-Irland (h) og Latvia (h) skal være grei skuring. Da spiller det ingen rolle om Spania slår svenskene 17. november.

Sverige er egentlig så godt som klar for EM neste sommer.

Danmark

Danskene halser etter i samme gruppe som Sverige (gruppe F). Dessverre for danskene har en tilskuer satt laget i en vanskelig situasjon. Hjemmekampen mot Sverige ble avbrutt fordi en mann stormet banen og resultatet ble satt til 0-3 tap for Danmark.

Laget ligger på fjerdeplass, men har en kamp mindre spilt en trioen foran (se avsnittet om Sverige).

I kveld er ingenting annet enn seier over jumbo Liechtenstein godt nok, og det vil være en bombe om så ikke skjer. Da kommer Jesper Grønkjær og co opp på 14 poeng og har fortsatt en mulighet til å gå videre.

Ser en på de gjenstående kampene for Danmarks del så har de langt fra en umulig oppgave.

Liechtenstein (hjemme i kveld), Spania (h), Nord-Irland (b) og Island (h) er kampene som Danmark avslutter med. Halmstrået til danskene kan være at de har tre hjemmekamper og en bortekamp igjen, men en ting er sikkert: Danmark må vinne alle sine gjenstående kamper.

Norge

I kveld møter Åge Hareides menn regjerende europamester Hellas på Ullevaal, i det

De norske spillerne jubler for målet som gav seier mot Moldova. I kveld kan det bli moro på Ullevaal stadion om de norske gutta spiller som de ved noen anledninger har vist de kan. (Foto: Scanpix)De norske spillerne jubler for målet som gav seier mot Moldova. I kveld kan det bli moro på Ullevaal stadion om de norske gutta spiller som de ved noen anledninger har vist de kan. (Foto: Scanpix)

som av mange blir beskrevet som norsk fotballs «viktigste kamp» i historien.

Norge er i den posisjonen at de kan avgjøre alt på¨egenhånd. Med seier i kveld, og de to neste kampene, vil vi være et langt steg videre på veien til sluttspillet.

Etter kampen i kveld står Bosnia (b), Tyrkia (h) og til slutt Matlta (b) for tur. Norge har nå en gyllen sjanse til å kapre enten første- eller andreplassen i gruppe C.

Island

Islendingene har ingen mulighet til ta seg videre fra sin gruppe. Laget er i samme gruppe som Sverige og

Danmark, men ligger nest sist på tabellen med fattige fem poeng.

Personvernpolicy