Siouxsie: «Mantaray» (W14/Universal)

Tatt på senga

50-år gamle Siouxsie sjarmerer meg nesten i senk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jo da, den gamle gothdronningen, Siouxsie, har tatt meg skikkelig på senga denne gangen. Hennes nye album, «Mantaray», er nemlig noe så sjeldent som et tøft popalbum dynket i vellyd. De mange stilige låtene får meg (nesten) til å glemme de dårlige som nå og da titter frem fra lydhavet. Alt i alt er «Mantaray» et overraskende snasent album fra ei dame jeg nesten hadde gitt opp.

Når det er sagt; «Mantaray» er ikke i nærheten av å slå meg i bakken. Til det er den for markedstilpasset og slu. Det som redder albumet er de mange fengende melodiene som byr seg frem i løpet av de 41 minuttene platen varer. Særlig den James Bond-aktige «Here Comes That Day» og den ultrafengende «They Follow You», er godt rustet til å slåss om radiospilling verden over. Men også albumets to åpningsspor, «Into A Swan» og «About To Happen», samt brillefine «Loveless», har karakter nok til å hevde seg i dagens musikalske rotterace.

Produksjonen er selvfølgelig prikkfri. Tunge gitarriff blander seg meg hardtslående trommer og fragmenter av synth både her og der. Resultatet er et fremadstormende og drivende lydbilde som får foten til å danse frem og tilbake. Det låter litt som om Blondie, The The og Tom Waits plutselig skulle lekt seg på en og samme scene. Ganske fett, med andre ord. På «About To Happen» rapper sågar Siouxsie riffet fra The Knacks «My Sharona». Også det ganske fett.

Det låter friskt og vitalt, tøft og proft, og best av alt: Siouxsie tør å leke seg med en haug musikalske sjangere. Mest av alt er dette pop, men også elementer av cabaret, goth og glam sniker seg inn i lydbildet bak den gamle punkdronninga som tidvis synger som en diva med ambisjoner om å erobre verden. Som for eksempel på herlige «If It Doesn't Kill» der Siouxsie maner frem følgende kloke ord: «If it doesen't kill you/It will shape you/ If it doesen't break you/ It will make you». Mon tro om ikke den aldrende damen leser Nietzsche på sengen?

«Mantaray» anbefales de av dere som liker å la seg overraske av voksne damer med glimt i øyet. Og teft for gode melodier.

Karakter: 7 av 10

Flere plateanmeldelser leser du her!

Personvernpolicy