- Norge er i fare

- Norge er i fare
- Norge er i fare

USAs ambassadør advarer nordmenn mot ikke å ta terrortrusselen på alvor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs ambassadør:
Benson K. Whitney synes Norge har samarbeidet godt med USA i forhold til terrorbekjempelse (Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX ).

- Norge har en rekke ganger blitt nevnt av al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahri som mulig terrormål. Striden omkring Muhammed-karikaturene og andre ting bringer Norge i fare. Jeg tror det er viktig for alle parter å anerkjenne behovet for mer samarbeid, sier USAs ambassadør Benson K. Whitney.

ABC Nyheter tok en prat med ambassadøren i forbindelse med seksårsmarkeringen for terrorangrepene mot USA 11. september 2001. Ambassadøren roser Norge for godt samarbeid, men er bekymret for om folk tar faren for innenlands terrorvirksomhet tilstrekkelig på alvor.

Bhatti
- Min bekymring i forhold til Norge, dersom jeg har noen, er at folk her noen ganger sier de ikke har vært utsatt for terror. Jeg tror det er feil. Man ser nå den første terrortiltalen her til lands, i saken mot Bhatti og partneren hans, sier Whitney.

Arfan Bhatti er sammen med en 27-åring tiltalt for å ha planlagt terrorangrep mot de amerikanske og israelske ambassadene i Oslo. I tillegg er Bhatti og en 29 år gammel mann tiltalt for å ha skutt mot den jødiske synagogen i september 2006. Bhatti har sittet i varetekt siden september i fjor.

- Skytingen er en terrorhandling, og det er virkelig. Noen ganger føler jeg at det ikke anerkjennes som en faktisk terrorhandling, sier den amerikanske ambassadøren.

Afghanistan
- Hvordan synes du Norge kan samarbeide bedre?

- Jeg vil ikke gå inn i detaljer, men det er et spørsmål om å prioritere kampen mot terror. Og det er viktig å bli værende i Afghanistan.

- Bør Norge bidra med flere styrker der?

- Kommandantene i Afghanistan ber hele tiden om hjelp. Norge yter et viktig bidrag allerede, og jeg håper det vil fortsette.

Norge har omkring 650 soldater og befal i den internasjonale sikkerhetsstyrken Isaf i Afghanistan.

- Jeg tror Afghanistan er et eksempel på fremskritt. Selv om de gode nyhetene der ikke får mye oppmerksomhet i media ser man fremgang innen utdanning og økonomi, sier Whitney.

Ny generasjon
- Samtidig må vi hanskes med en ny generasjon terrorister. Vi ser hjemmedyrkede terrorister i Danmark og den første terrortiltalen i Norge. Jeg tror Norge har vært en god partner i arbeidet mot terror, og i samarbeidet med USA og Storbritannia. Norge har delt informasjon som kan hjelpe oss til å finne terrorister og eliminere terrortrusler. Norge har vært til hjelp i kampen mot Taliban og i forhold til å hjelpe det afghanske folket.

- Mange mennesker, inkludert meg selv, opplevde 11. september som en dag der virkelig ondskap fikk operere fritt i verden. Hva slags mennesker ville være villige til å ta livet av tusener av menn, kvinner og barn av politiske eller religiøse grunner?

Ber

11. september vil det bli holdt en minnemarkering ved ambassaden.

- Vi vil nok ha et øyeblikks stillhet. Jeg vil be for de som ble rammet.

Ambassadøren hadde selv familiemedlemmer i New York da terroristene slo til.

- Jeg var svært bekymret for dem. De ble ikke direkte berørt av hendelsen, men det får en til å tenke. Den dagen tror jeg vi alle følte et slektsskap, ikke bare til dem som ble direkte berørt, men også med befolkningen i New York. Jeg tror den følelsen gikk jorda rundt.

- I dag er jeg glad vi har gjort noen fremskritt i å konfrontere terror, men jeg ser også at vi har et stykke igjen å gå.

Personvernpolicy