Sier ikke ifra om dårlige turnuskandidater

Sier ikke ifra om dårlige turnuskandidater
Sier ikke ifra om dårlige turnuskandidater

Dårlige turnusleger kan gå lenge i helsevesenet før noen tar affære. Årsaken er at legene synes det er ubehagelig å stryke en turnuskandidat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Ikke alle som har ansvar på sykehusene griper inn dersom de ser at en turnuslege fungerer for dårlig. I stedet blir personen sendt videre i turnustjenesten, skriver Vårt Land.

- Det er forbausende hvor ofte det først er veilederen i det siste leddet, kommunehelsetjenesten, som tar affære, sier Per Haugum, direktør i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH).

- Da lurer jeg på hva som har skjedd i løpet av seks års medisinstudier og ett års turnustjeneste på sykehus. Hvorfor har ingen reagert før? spør han.

Haugum mener SAFH bare ser toppen av isfjellet, og sier at da kontoret ble etablert i 2001 hadde de to-tre slike tilfeller i året, mens de nå er oppe i fem-seks tilfeller til enhver tid.

- Veilederne må gi ordentlig oppfølging og korrigering. Hvis noen ikke gjør den jobben godt nok og er mer opptatt av egen bekvemmelighet, da vil hele systemet spille fallitt, mener han.

En lege som strøk en turnuslege i kommunehelsetjenesten opplevde at turnuskandidaten engasjerte advokat og truet med rettssak.

- Det er svært ubehagelig å være den som stryker en turnuskandidat, sier legen til tidsskriftet Dagens Medisin, og innrømmer at episoden gjorde noe med terskelen for å evaluere nye turnusleger. (©NTB)

Personvernpolicy