Summertime Blues

Summertime Blues
Summertime Blues

Alt i alt en sommer som for første gang på førti år får meg til å lengte til vinteren, konkluderer ABC Nyheters musikkspaltist Tom Skjeklesæther.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juli 2007 er måneden som burde ha forblitt uåpnet. Uten videre skulle den ha blitt stemplet «Return to sender» og ekspedert tilbake til Gud eller Meteorologiske, eller hvem det nå er som har ansvaret.

Drittmusikk

Ikke nok med at sommeren regnet bort, musikken som har preget radioer og salgslister har gjennomgående stått i stil med det begredelige været. En fritt valgt VG-liste fra juli ville ha vist deg at det norske folk først og fremt velger drittmusikk om sommeren.

På toppen av lista har storheter som Postgirobygget, Johnny Logan & Friends, Lasse Stefanz, The Kids, Trang Fødsel, Mika og Bo Kaspers Orkester effektivt kvalt enslige, anstendige svaler som Bruce Springsteen og Travelling Wilburys.

Postgirobyggets sommerhit, «Tidløs», traff irritasjonsgenet umiddelbart da jeg hørte den for første gang, på radio, på forsommeren. Bare sekunder ut i det selvgratulerende refrenget «Jeg skulle sitte på en brygge og høre på bygget..» stod det klart at vi skulle plages sommeren igjennom av nok en Arne Hurlen-sang som hørtes ut som den var komponert på det billigst tilgjengelige allsangprogrammet du får kjøpt på Svinesund. Hurlen er faktisk en låtskriver som lykkes med å få alt han tar i til å høres ut som et kommité-møte mellom De Derre, Tre Små Kinesere og Lars Lillo-Stenberg på en dårlig dag. Å kalle smøreriet «Tidløs» burde være en sak for forbrukerombudsmannen.

En gang på tampen av juli ga Postgirobygget sin tidløse stafettpinne videre til Grand Prix-spøkelset Johnny Logan. Sammen med sine & Friends, hadde Logan vært i Aalborg og produsert en samling av de mest istykkerspilte irske folkemusikkvisene du kan tenke deg ikke å høre. Selvfølgelig nådde albumet «Irish Connection» med presisjon frem til et publikum som ikke hadde kjent igjen the Dubliners, The Chieftains eller The Pogues om disse hadde kjørt frem og tilbake over dem.

I et innsiktsfullt intervju i VG forklarte Logan suksessen med at han ikke hadde drukket på 19 måneder («Whiskey in the Jar» - anyone?) og at han hadde latt seg inspirere av suksessen til Bruce Springsteens «Seeger Sessions».

Vi får ta et alvorsord med Bruce neste gang han kommer til Oslo.

Grillfest og hundefløytemusikk

Trang Fødsel får poeng for ikke, som Postgirobygget, å hevde at musikken deres har noen varighet ut over den tiden hver enkelt sang måtte vare. Det som kjennetegner Trang Fødsel er absolutt fravær av, nettopp, kjennetegn. Hører du Trang Fødsel på radioen, er du helt avhengig av at de utannonseres, for å få med deg at det var de som ble spilt. Rendyrket hundefløytemusikk.

Ved siden av disse utgivelsene har norske platekjøpere denne sommeren igjen kastet seg over et uvanlig grisete utseende utvalg samleplater. Aller helst samleplater som på mer eller mindre saklig bakgrunn har klemt ordet sommer, eller noe lignende, inn i tittelen.

Bunnen i så måte ble nådd av Universal Records doble «Grillfest 2007». Coveret avbilder en pakke, ikke spesielt apetittvekkende, plastinnpakkede grillpølser fra pølsemakeren Leiv Vidar. Salgsargumentet som brukes er «Samme gode slagere i helt nye versjoner».

Musikken på platen er en sann pølsegryte av remixede (?) versjoner av sanger som gjennomgående har det til felles at de i originalutgavene skulle ha vært leid ut i bakgården og fått nakkeskudd for lenge siden.

Hvordan denne musikken kan få noen til å tenke på å grille pølser, er hinsides denne skribenten.

(Var det ikke Leiv Vidar som profilerte seg som pølsevalget for rockere? Sponset de ikke Rolling Stones Oslo-konsert i sommer?)

80-tallsfetisj

Radiokanalen P4 sliter med en vedvarende 80-tallsfetisj. Kanalens doble «P 4 Sommerflørt» inneholder et sammensurium av sanger fra popmusikkens svarteste årtiende. For hver Suzanne Vega og Roxy Music får vi ti Michael Bolton, Nik Kershaw, Freestyle, Air Supply, T´Pau, Trio og Holly Johnson.

Sin 80-tallslegning deler radiokanalen med TV2-programmet Gylne Tider, som denne sommeren har levert oss «80-tallets største hits 2». Det sier antakelig det meste om hvor store «de største hitsene» var på 80-tallet, at det er funnet plass til sangkunstnere av kaliberet til Bolland, Creation, Return, Thomas Ledin, Katrina Leskanich, Spandau Ballet, Attack (med den i sannhet uforglemmelige «Ooa hela natten») og, nok en gang, Freestyle.

Alt i alt en sommer som for første gang på førti år får meg til å lengte til vinteren.

Foto Postgirobygget: Wikipedia

Personvernpolicy