– Petraeus ber om mer tid i Irak

– Petraeus ber om mer tid i Irak
– Petraeus ber om mer tid i Irak
Artikkelen fortsetter under annonsen

General David Petraeus ønsker beslutningen om et større amerikansk tilbaketog fra Irak utsatt, slik at styrkeoppbyggingen får tid til å virke, skriver The New York Times.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Petraeus er øverste sjef for USAs militære operasjoner i Irak. Denne uken legger han og USAs Bagdad-ambassadør Ryan Crocker fram sin statusrapport om situasjonen i Irak.

Rapporten er imøtesett med enorm interesse både i Irak, blant amerikanske politikere og ikke minst hos George W. Bush. Presidenten har satt alt inn på at den massive styrkeoppbyggingen han lanserte i januar, skal bedre situasjonen i Irak og gjøre retretten mindre besværlig.

General David Petraeus vil trolig hevde at sikkerhetssituasjonen i Bagdad og de omkringliggende områdene er blitt betraktelig bedre og slik sett støtte Bush.

Men det er også ventet at han vil erkjenne at styrkeoppbyggingen i stor grad ikke har klart å oppfylle målsettingen om å bidra til forsoning mellom sunnier og sjiaer i Irak, skriver Financial Times.

- Vil «bevise» fremgang

General Petraeus vil derfor be om en seks måneders utsettelse av beslutningen om å starte en større reduksjon av antallet soldater i Irak, skriver The New York Times, som siterer amerikanske tjenestemenn.

Petraeus vil trolig legge fram statistikk for å underbygge påstanden om at volden i Bagdad er redusert.

Samtidig er det ventet at generalen vil foreslå å starte en forsiktig tilbaketrekning av enkelte stridsavdelinger allerede i desember i år.

Uklart bilde

Bush har den siste tiden kjørt omfattende annonsekampanjer for å overbevise en krigstrett befolkning i USA om at styrkeoppbyggingen virker etter hensikten.

Enkelte analytikere, blant annet ved The Brookings Institution, melder om en viss fremgang som følge av flere soldater og endret taktikk, men bildet er svært sammensatt. En rapport som er godkjent av 16 amerikanske etterretningsorganer, konkluderer med «målbare, men ujevne» forbedringer og advarer om mye vold også i tiden fremover.

I Anbar-provinsen, som Bush nylig besøkte, har de amerikanske styrkene dessuten hatt flaks. Der besluttet nemlig lokale sunnimuslimske stammeledere seg nylig for å alliere seg med USA i stedet for med al-Qaida.

Bush fikk mandag drahjelp fra Iraks president Nuri al-Maliki, som fastslo at volden er redusert med 75 prosent i Bagdad og Anbar siden styrkeoppbyggingen startet. Maliki fastslo også at regjeringen har avverget borgerkrig i Irak.

- Ikke upartisk

Mange demokrater og stadig flere sentrale republikanere ønsker at de rundt 168.000 amerikanske soldatene skal trekkes ut så snart som mulig. Demokratene har også krevd en tydelig tidsplan for tilbaketrekkingen.

Demokratene har dessuten advart om at Petraeus ikke er noen upartisk ekspert, slik Bush hevder. Financial Times påpeker at generalen allerede i et brev rett før valget i 2004 skrev om stor fremgang i Irak.

Siden den tid har flere tusen amerikanske soldater og titusener av sivile irakere blitt drept i utallige bombeangrep. Millioner av irakere er drevet på flukt, og konfliktene i Irak er blitt stadig dypere og mer fastlåste.

Tre akser

Urolighetene går nemlig langs minst tre akser, skriver The Economist. Samtidig som hellige krigere med bånd til al-Qaida angriper de amerikanske styrkene og sjiamuslimske sivile, utkjemper sjiaer og sunnier en egen krig seg imellom. En tredje dimensjon er stadige angrep fra både sjia- og sunnimuslimer mot amerikanske styrker ganske enkelt fordi de anses som utenlandske okkupanter.

Senere denne uken skal president Bush legge fram sin egen rapport om situasjonen i Irak. (©NTB)