- Skygg banen – valgkampen er vår

- Skygg banen – valgkampen er vår
- Skygg banen – valgkampen er vår

Mens Jens, Erna og Siv dominerer tv-skjermen er det ingen som spør hva Hans Peder Pedersen kjemper for. ABC TV har snakket med lokalpolitikere. Se videoer her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er synd at de sentrale politikerne overtar den lokale valgkampen. Selv lokalavisa nøyer seg med å dukke opp når vi har celebert besøk, og det er ikke alltid at de sakene som er viktige lokalt er det som får spalteplass. Det er nærmest en form for kjendiseri, sier Hans Peder Pedersen til ABC Nyheter.

Pedersen er ordfører i Torsken kommune ytterst på Senja. Der har han regjert i snart 18 år. Med valgseier i dag vil han bli 67 år gammel før han definitivt takker for seg, og avslutter et langt politisk liv. Med 959 innbyggere og et underskudd på 13 millioner kroner står utfordringene i kø. Til tross for det er det ikke skrevet mange linjer fra Torsken i denne valgkampen.

Vi traff Pedersen da vi laget vår lille dokumentar til ABC TV. Se den her.

Bergen ser på seg selv som Norges viktigste by, og det kan godt hende at det stemmer. Men da NRK la sin valgsending til byen så var det politikere som hadde kommet med fly samme dag som fikk mest oppmerksomhet.
- Jeg synes det er veldig rart, og folk her i byen var i harnisk, etter at vi lokalpolitikere fikk ett minutt på skjermen. Da er det jo nesten ingen vits å ha debatten her, sier Monica Mæland, som topper listen for Høyre i Bergen.
Valgkampen i Bergen er for øvrig tam, skal vi tro redaktører og politikere. En redaktør forteller hvordan byen er belemret med noen av de dårligste politikerne i Norge, og at valgkampen har manglet profil. Klikk her for å se hva annet de meget taleføre mener om årets valg.

Kongsberg kommune er sannsynligvis den kommunen der høyteknologi betyr mest. Våpenindustrien har erstattet inntektene kommunen fikk fra gruvene i sin tid. Omsetningen var sist år på hele 90 milliarder kroner. Få kommuner med noen og 20.000 innbyggere kan skilte med slike inntekter. Likevel klarte Kongsberg å bli satt under statlig administrasjon fordi de ikke leverte godkjente regnskap. Finn ut hvordan det kunne skje med å klikke her.

Arbeiderpartiet hadde tronet på maktens tinde i Malvik i 82 år foran sist kommunevalg. Men da sa trønderne nei, og valgte i stedet en borgerlig koalisjon. Nå er det klart for omkamp, men har du hørt om det? Neppe.
Hvorfor valgte en liten nabokommune til Trondheim å ansette tre politikere på heltid? Og hva ble konsekvensene? Og er det rart at opposisjonslederen er forbannet?

Personvernpolicy