Aksel Hennie blir krigshelt

Aksel Hennie blir krigshelt
Aksel Hennie blir krigshelt

Aksel Hennie skal spille den norske motstandshelten Max Manus i den planlagte storfilmen fra Den andre verdenskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto/Copyright: Nordisk Film
Max Manus til venstre, Aksel Hennie til høyre.

- Å portrettere en virkelig person som så mange av den eldre generasjon nesten har et personlig forhold til, er selvfølgelig en stor utfordring og en oppgave man må være ydmyk overfor, sier Hennie i en pressemelding.

Koster 55 millioner

Manusforfatter Thomas Nordseth-Tiller (26) fikk pris for beste pitch på manuskriptet til «Max Manus» under filmfestivalen i Trondheim i fjor. Filmen forventes å gå i opptak i februar og blir en av de største satsingene i norsk filmhistorie med et budsjett på rundt 55 millioner. En betydelig del av pengene går med til å gjenskape Oslo slik byen så ut i 1940. Filmen vil også få et internasjonalt preg da en del av historien utspiller seg i Finland, Skottland og Sverige i tillegg til at deler av handlingen i Norge - naturlig nok - har et vesentlig tysk element

En viktig ingrediens i filmen blir kjærlighetshistorien mellom mellom Max Manus, som døde i 1996 og Tikken Manus som i en alder av 93 fortsatt er i full vigør. Tikken Manus jobbet ved den britiske ambassade i Stockholm under krigen med ansvar for å videresende rapporter fra karene i Kompani Linge til London. Manus var flere ganger innom ambassaden mellom oppdragene for å rapportere.

- Han var ikke bare en av de mest kjente i motstandsbevegelsen i Norge, han var også den mest fargerike! Det er dette vi ønsker å få fram. Heldigvis er vi så heldige å ha et godt samarbeid med Manus-familien, sier Hennie i meldingen.

Profilert

Hennie er en av de mest profilerte norske skuespillere i sin generasjon. Han ble kåret til beste skuespiller både under Amandautdelingen i Haugesund og Kanonprisutdelingen ved Kosmorama filmfestival i Trondheim tidligere i år. Internasjonalt er han hedret som beste skuespiller på festivaler fra Ukraina til Italia.

Filmen skal regisseres av Joachim Rønning og Espen Sandberg som har gjort internasjonal karriere som reklamefilmregissører. De regisserte Bandidas med Penelope Cruz og Salma Hayek for produsenten Luc Besson. «Max Manus» produseres av John M. Jacobsen som ikke minst er kjent for den Oscar-nominerte Veiviseren.

Oslogjengen

Max Manus var et sentralt medlem av den såkalte «Oslogjengen» som blant andre bestod av Gregers Gram, Birger Rasmussen og Gunnar «Kjakan» Sønsteby. Max Manus' utførte en rekke sabotasjeoppdrag, blant hans mest kjente bedrifter var senkingen av transportskipet Donau utenfor Drøbak vinteren 1945, samt deltagelsen i sprengningen av Arbeidsdirektoratets personalarkiv for å stoppe nazistenes mulige mobilisering av norsk ungdom til Østfronten.

Turbulent liv

Allerede før krigen startet hadde Manus erfaring fra krigsinnsats. Familien hadde flyttet fra Norge til Cuba da han var ung, og han jobbet for sin onkel i Havana da han var 14. Siden ble han lettmatros - alltid sjøsyk. Etter utallige opplevelser til sjøs og til lands, endte hans hjemkomst med en vandring fra Chile, over Andesfjellene til Buenos Aires og videre med båt til Norge.
Manus ble med i Finlandskrigen og hadde knallharde opplevelser på Salafronten, med opp til 52 kuldegrader på det verste. Han ble avmønstret 9. april 1940 og kom hjem til et okkupert land. Etter å ha deltatt i krigsoperasjoner på Kongsvinger, begynte han i motstandsbevegelsen. På et tidspunkt ble han overrasket av tysk Gestapo i sin leilighet i Vidars gate i Oslo og hoppet gjennom blendingsgardin og vindu og ble brakt til Ullevål sykehus.

Høyt dekorert

Manus klarte å rømme til Sverige. Han startet på en rundreise via Russland-Odessa-Afrika og videre rundt Syd-Afrika til Canada, derfra med konvoi til England. I Skottland ble han trenet til sabotør i «Kompani Linge» og siden droppet i fallskjerm over Norge, hvor han blant annet sammen med Gunnar Sønsteby og Gregers Gram utførte en rekke sabotasjehandlinger. Han ble tildelt mange dekorasjoner, «Krigskorset med 2 sverd», og flere norske medaljer. Av utenlandske utmerkelser kan man nevne det engelske DSO og Military Cross, i tillegg til amerikanske, polske og italienske dekorasjoner.

Personvernpolicy