Norges glemte bombeattentat

Norges glemte bombeattentat
Norges glemte bombeattentat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommeren for 25 år siden detonerte en bombe på Østbanen i Oslo. Den tok livet av 19 år gamle Elin Stoltenberg Dahl. - Moren min flyttet utlands. Hun orket ikke å gå forbi stasjonen hele tiden, forteller søsteren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- At akkurat hun skulle bli offer for et bombeattentat er helt absurd, sier søsteren Runa Stoltenberg Dahl (46) i dag. Gjerningsmannen var en 18 år gammel gymnasiast.

- Jeg håper at han skjønner helt inn i margen hva han har gjort, sier Stoltenberg Dahl som for første gang forteller sin historie til media.

Fikk sjokkbeskjed i Barcelona

Selv fylte hun 21 år den sommeren, og var på besøk hos venner i Barcelona da hun fikk sjokkbeskjeden.

- Jeg husker ikke hvem som ringte, om det var faren min eller onkelen min. Han ville ikke si hvordan hun døde. Jeg hadde tusen bilder i hodet, at hun hadde blitt voldtatt mens hun haiket, for eksempel.

- Da jeg kom hjem, og moren min fortalte hvordan det hadde skjedd, var det nesten «peanuts» i forhold til det jeg hadde sett for meg. Det skjedde i alle fall fort.

25 år etter driver Runa Stoltenberg Dahl kafé i idylliske Son sør for Oslo. Hun har aldri truffet drapsmannen, som ble dømt til elleve års fengsel. Hun vet ingenting om livet hans etter at han slapp ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Noen jeg kjenner har fortalt at de har sett at han sitter på gata og maler krittbilder. Moren min traff moren hans, de var enige om at de begge hadde mistet et barn. Det var jo riktig på sett og vis. Bortsett fra at han lever jo...

19-årige Elin befant seg tilfeldigvis i en fotoautomat like ved. Elleve andre ble skadd i attentatet.19-årige Elin befant seg tilfeldigvis i en fotoautomat like ved. Elleve andre ble skadd i attentatet.

Sto bak en serie attentat

Attentatet på Østbanestasjonen, som den da het, var bare ett i rekken som unggutten utførte dette året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Knapt to uker tidligere hadde han plassert en dynamittladning under ei bru på Ekebergbanen.

«Trikken var et par minutter etter ruta slik at katastrofen ble unngått», forteller Tore Bjørgo og Daniel Heradstveit i sin rapport «Politisk vold og terrorisme i Norge».

Tre uker etter attentatet på Østbanen plasserte han en ny bombe samme sted. Den ble ikke utløst. I september skjøt han ned og såret et avisbud med en avsagd hagle. 18-åringen ble tatt av politiet senere på høsten.

Han fortalte at motivet var utpressing. «Etter å ha markert at det var en bombemann på ferde i Oslo ville han kreve penger for å ikke sprenge flere bomber», skriver Bjørgo og Heradstveit.

Etter at søsteren døde dro Runa Stoltenberg Dahl til Danmark hvor hun utdannet seg til skuespiller. Hun hadde behov for å komme bort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Moren min flyttet til England ett år etter attentatet og har bodd i utlandet siden. Hun orket ikke å gå forbi Østbanestasjonen hele tiden.

Skadene på gamle Østbanestasjonen ble omfattende.Skadene på gamle Østbanestasjonen ble omfattende.

Landsomfattende aksjon

Elins død gikk ikke upåaktet hen. Det ble satt i gang en landsomfattende innsamlingsaksjon for å skaffe penger til et minnesmerke over henne, et relieff i gullbelagt bronse laget av billedhuggeren Nina Sundby.

På relieffet, som i dag henger ved inngangspartiet til den gamle Østbanebygningen, er det inngravert en fredsdue og ordet «fred» på alle europeiske språk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lyrikeren Ove Røsbak skrev et dikt som ble publisert i Dagbladet.

Bombettentatet som tok 19-åringens liv satte også spor på en annen måte.

NSB bestemte seg etter dette for å plassere oppbevaringsboksene i et atskilt rom på stasjonen, godt unna «vrimlearealet», forteller sikkerhetsdirektør Tom Ingulstad.

Det er imidlertid for sent for Runa Stoltenberg Dahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Søsteren min og jeg var veldig nær hverandre i oppveksten. En periode før hun døde var vi litt fjernere, men hadde akkurat funnet tilbake til hverandre. Så skjedde dette.

- Etterpå tenkte jeg: Kanskje jeg glemmer hvordan hun var, kanskje alle andre også glemmer det? Alle de jeg fra nå av blir kjent med må jeg bare fortelle om henne. De får aldri møte henne.

- Det er sårt...

Arkivfoto: Scanpix