Gransker nytt opptak av Osama bin Laden

Gransker nytt opptak av Osama bin Laden
Gransker nytt opptak av Osama bin Laden

Amerikanske myndigheter gjennomgår det som skal være et nytt videoopptak av Osama bin Laden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ventet at Osama bin Laden om kort tid vil henvende seg til det amerikanske folk. Sist gang en bin Laden-video ble offentliggjort var 29. oktober 2004. Her et bilde fra en pressekonferanse i 1998. Foto: Reuters.Det er ventet at Osama bin Laden om kort tid vil henvende seg til det amerikanske folk. Sist gang en bin Laden-video ble offentliggjort var 29. oktober 2004. Her et bilde fra en pressekonferanse i 1998. Foto: Reuters.

De har ikke funnet noen direkte trusler om angrep, ifølge en anonym amerikansk kilde.

Islamistiske nettsteder har varslet at videoen skal offentliggjøres i forbindelse med seksårsdagen for 11. septemberangrepene.

Men amerikanske tjenestemenn sier de allerede har sett videoen og er i ferd med å analysere den.

Ifølge CNN inneholder videoen henvisninger som tyder på at den er laget nylig. Men den inneholder ingen åpenbare trusler om nye terrorangrep, opplyser en anonym tjenestemann.

Flere medier meldte fredag kveld at de hadde fått tak i opptaket. Ifølge nyhetsbyrået Reuters hevder bin Laden i videoen at USA er sårbart, til tross for sin militære og økonomiske styrke.

Svart skjegg
Meldingen om at en ny video er på vei ble lagt ut på flere internettsider av al-Sahab, omtalt som al-Qaidas medieorganisasjon, sent torsdag kveld. Det opplyser SITE, en gruppe som overvåker nettopp slike nettsider.

Det er også lagt ut et bilde som angivelig er av Osama bin Laden fra videoopptaket.

Én forandring i bin Ladens utseende er åpenbar på bildet. På bildet er bin Ladens skjegg svart. På tidligere opptak har terrorlederens skjegg vært grått.

Frykter store terrorplaner
Samtidig som den nye videoen ble kjent, uttalte sjefen for den amerikanske etterretningstjenesten CIA at al-Qaida planlegger nye, omfattende terrorangrep mot USA.

- Våre analytikere vurderer med stor sikkerhet at al-Qaidas lederskap legger planer for kraftige angrep på amerikansk jord, sa CIA-sjef Michael Hayden.

Han lover at CIA vil bruke alle virkemidler de har fått av regjeringen til å slåss mot terror og jakte på ekstremister.

Lenge siden sist

Intel Center, et annet senter som overvåker ekstremistiske sider på internett, sa torsdag kveld at de forventet at videoen blir lagt ut i løpet av de neste 72 timene.

Forrige gang en bin Laden-video ble offentliggjort var 29. oktober 2004, og det er over et år siden det forrige lydopptaket av al-Qaida-lederen. I dette lydopptaket kunne han love at al-Qaida vil kjempe mot USA over hele kloden.

Hans langvarige stillhet har ledet fram til to ulike hypoteser blant analytikere og etterretningsfolk. Noen mener han begrenser antall opptredener for å maksimere effekten av dem. Andre tror han er for syk eller for bundet til sitt gjemmested til å kunne smugle ut mange opptak.

Det antas at bin Laden og hans nestkommanderende Ayman al-Zawahri skjuler seg i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan.

- Kampen må fortsette

- Seks år etter 11. september viser pågripelsene i Tyskland og Danmark og kampene mot al-Qaida i Irak og Afghanistan at vi er stilt overfor en vedvarende trussel fra ekstremister, er reaksjonen fra Gordon Johndroe, som er talsmann for Det hvite hus.

- Vi må fortsette å kjempe mot dem hvor enn vi er, sier Johndroe.

Amerikanskledede styrker har jaktet på bin Laden siden de gikk inn i Afghanistan i 2001. For to måneder siden avgjorde Senatet i USA at skuddpremien på bin Laden skal dobles til 50 millioner dollar. (©NTB)

Personvernpolicy