Ada Sofie Austegard vant retten til å klage

Ada Sofie Austegard vant retten til å klage
Ada Sofie Austegard vant retten til å klage

Ada Sofie Austegard har full rett til å klage på at hennes datters drapsmenn blir sluppet ut på permisjon, fastslår Oslo tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Steinar Schjetne): Etterlatte og pårørende i alvorlige straffesaker skal ha rett til å protestere mot innvilgelse av permisjon, og mot hvor og når permisjonen eventuelt skal finne sted. Det er resultatet av dommen Oslo tingrett avsa fredag ettermiddag.

Ada Sofie Austegard har dermed fått fullt medhold i søksmålet hun anla mot staten.

- Jeg er så glad. Dette er ikke en sak som bare omhandler meg, men alle ofre og pårørende generelt, sier Austegard til NTB.

Fikk klagen avvist

Austegard har to ganger klagd på at Jan Helge Andersen har fått soningspermisjon, men har fått begge klagene avvist før behandling fordi hun ikke har «klageinteresse», slik forvaltningsloven krever. Men dommen fra Oslo tingrett fastslår at hun har tilstrekkelig tilknytning og interesse i saken - og at loven hittil er blitt brukt feil.

- Vi tar dommen til etterretning. Jeg skal nå sette meg grundig inn i den, og vi vil selvfølgelig vurdere om den skal ankes, sier advokat Kine Elisabeth Steinsvik hos Regjeringsadvokaten til NTB.

Perm hver måned

Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen drepte og voldtok Austegards datter Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i mai 2000. Andersen ble dømt til 19 års fengsel. I fjor fikk han innvilget sin første permisjon fra Skien fengsel og har siden fått forlate fengselet omtrent en helg i måneden.

Slik reglene er tolket hittil har Austegard, og andre pårørende og etterlatte, bare rett på å bli varslet når og hvor permisjon skal finne sted.

- Ingen ordinær sak
Avgjørelsen kan få virkning også for andre pårørende i alvorlige straffesaker, såframt dommen ikke blir anket.

Oslo tingrett mener at det normalt ikke vil være naturlig å gi pårørende og etterlatte generell klagerett. Men Baneheia-saken var en eksepsjonelt alvorlig sak, ifølge Oslo tingrett.

- Baneheia-saken var ikke noen ordinær eller gjennomsnittlig straffesak, fastslår tingrettsdommer Per Kåre Nerdrum.

- Urimelig å anke
Hvis dommen blir stående innebærer det at kriminalomsorgen blir nødt til å vurdere hver enkelt sak, hver enkelt permisjon og situasjonen rundt hver enkelt pårørende og etterlatt for å vurdere om de har rettslig klageinteresse og klagerett.

Tingretten påpeker at det kommer til å bli behov for å endre rutiner og lovgiving for behandling av permisjonssøknader hvis den blir stående.

- Jeg kan ikke se at staten skal se seg tjent med å anke. Vi håper at dette skal ende i at lovgivningen blir endret, sier Ada Sofie Austegard, som er faglig leder i Stine Sofies Stiftelse. (©NTB)

Personvernpolicy