Tam valgkamp uten klare vinnere

Tam valgkamp uten klare vinnere
Tam valgkamp uten klare vinnere

En tam repetisjonsøvelse uten klare vinnere, der politikken tidlig ble satt i skyggen av skandaler og personlige forhold. Slik oppsummerer ekspertene valgkampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Mats Rønning): – Valgkampen har stort sett vært en repetisjonsøvelse med få nye saker og argumenter. Dette vakuumet er blitt fylt av all verdens halvstore skandaler. Interessen virker ikke å være særlig høy i befolkningen, og jeg frykter enda lavere valgdeltakelse enn sist, sier valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU til NTB.

– Valgkampen har vært preget av andre ting enn politikk. Mye handler om medienes jakt på noe å skrive om. Dette er blitt verre og verre med årene og er utrolig energitappende for dem som rammes, sier tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland.

Hun har heller ikke latt seg imponere over fjernsynsdebattene i valgkampen.

Sirkus

– Det er avbrytelser hele tiden, og politikerne snakker stadig om snøen som falt i fjor. Men det er vanskelig å delta i disse debattene. Det blir mer og mer krevende og gir mindre og mindre informasjon, sier Svarstad Haugland.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Kristin Lied i Dinamo PR har ingen av politikerne maktet å nå fram med noe tydelig budskap hittil i valgkampen.

– Vi har ikke sett noen konkrete saker som har satt sitt preg på valgkampen. I stedet er den blitt veldig personlig og privat, preget av skandaler og fortid og ikke av visjoner og framtid. På riksplan har valgkampen framstått som det reneste sirkus, sier Lied til NTB.

– Det er liten forskjell på stortingsvalg og kommunevalg. Rikspolitikerne har dominert denne valgkampen også, sier mangeårig Nordlys-redaktør Ivan Kristoffersen.

Ingen vinner
Ingen av de fire klarer å trekke fram et parti eller en politiker som har stått fram fra mengden i valgkampen.

– De fleste har vært på det jevne i valgkampen, og for rikspolitikerne innebærer det at de stort sett har vært ganske gode, sier Todal Jenssen.

– Politikerne har generelt store kunnskaper og opptrer scenevant på fjernsyn. Men det gjør også at de avbryter hverandre, og det fører til at debattene ofte skaper mer forvirring enn opplysning, sier Kristoffersen. Valgerd Svarstad Haugland vil heller ikke kåre noen taper eller vinner blant politikerne.

– Men det aner meg at regjeringspartiene i enda større grad enn ved tidligere valg har tydd til budsjettlekkasjer i valgkampen. Særlig når det gjelder kultursektoren, som jeg følger nøye, har det slått meg hvor mange små og store summer som har lekket fra statsbudsjettet, sier hun. (©NTB)

Personvernpolicy