– Frp eller SV får ordføreren i Oslo

Meningsmålingene antyder dødt løp, men Arbeiderpartiet eller Høyre vil neppe få ordføreren i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om valget i Oslo:
* 19 partier og lister stiller til valg i Oslo. Nytt av året er direkte valg til Oslos 15 bydelsutvalg. Oslo har et parlamentarisk styringssystem der byrådet utgår av flertallet i bystyret, som også velger ordfører.
* Oslo bystyre består av 59 representanter. Høyre og Fremskrittspartiet har de siste fire årene utgjort byrådet i Oslo, med støtte fra Venstre og Kristelig Folkeparti. De fire borgerlige partiene har i inneværende periode 30 mandater i bystyret. Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rød Valgallianse har 29.
* Ordfører Per Ditlev-Simonsen (H) gikk av i august etter at det ble kjent at han på 1990-tallet disponerte en hemmelig konto i Sveits. Fremskrittspartiets Svenn Kristiansen tok over som ordfører.
* Det er kun to sannsynlige kandidater til byrådsledervervet etter valget, Høyres sittende byrådsleder Erling Lae og Aps gruppeleder i bystyret Rune Gerhardsen. (©NTB)

Den kampen står trolig mellom Svenn Kristiansen (Frp) og Marianne Borgen (SV).

- Det skal forhandles om alle posisjoner, men Arbeiderpartiet kan ikke regne med å få både byrådslederen og ordføreren dersom vi danner byråd sammen, sier SVs ordførerkandidat Marianne Borgen til NTB.

Fremskrittspartiets Svenn Kristiansen tok over som ordfører da Per Ditlev-Simonsen (H) trakk seg 22. august. Og det vervet ønsker partiet å beholde. Det innebærer trolig at verken Høyres Fabian Stang eller Arbeiderpartiets Nina Bachke får legge ordførerkjedet om halsen etter valget.

Venstre joker

- Jeg deler den vurderingen. Det er usannsynlig at Bachke eller Stang blir ordfører, men det store spørsmålet er hva Venstre vil gjøre dersom det blir borgerlig flertall, sier distriktsredaktør Otto Haug i NRK Østlandssendingen til NTB.

Venstre vil etter alt å dømme gjøre et brakvalg i Oslo, og partiet har avvist at det vil støtte Rune Gerhardsens byrådslederkandidatur. Men samtidig har Venstre inntatt en mildt sagt kjølig holdning overfor Frp.

- Vi vil i byråd sammen med Høyre og Kristelig Folkeparti. Rune Gerhardsen blir ikke byrådsleder med vår hjelp, sier Venstres Ola Elvestuen til NTB. Partiet har sin egen ordførerkandidat i Kjell Veivåg.

Dersom Frp blir parkert av de borgerlige og utelatt i et byråd, kan det gi rom for en kompromisskandidat i ordførerstolen. Men Frp nekter å støtte et byråd de ikke selv er med i.

- Vi vil ikke være støtteparti for et borgerlig byråd uten Frp. Vi tar gjerne med Venstre og KrF, men hvis de ikke vil, danner vi byråd med Høyre alene. Det er uaktuelt for oss å støtte et borgerlig byråd vi ikke er med i, sier Frps byrådslederkandidat Peter N. Myhre til NTB.

Selger seg dyrt

Høyre vil trolig bli det største partiet på borgerlig side i Oslo, men det innebærer ikke at de kan regne med å få både byrådslederen og ordføreren etter valget.

- Nei, Høyre vil ikke nødvendigvis få begge disse posisjonen. Dette skal vi forhandle om etter at velgerne har sagt sitt, sier Myhre.

Byrådsleder Erling Lae (H) vil heller ikke si hvem som er den mest sannsynlige ordføreren i et borgerlig byråd etter valget.

- Det vil først bli klart etter valget. Det eneste som er sikkert er at jeg blir byrådsleder i et borgerlig byråd, sier Lae.

Meningsmålingene viser at det trolig blir et meget jevnt valgresultat i Oslo. Jevnt er det også i dag, med ett mandats borgerlig overvekt i bystyret.

En undersøkelse NRK har foretatt viser at Arbeiderpartiets Nina Bachke er den mest populære ordførerkandidaten i Oslo. 28 prosent av de spurte vil ha henne, mens 23 prosent vil ha Høyres Fabian Stang. SVs Marianne Borgen foretrekkes av 15 prosent, mens bare 12 prosent av velgerne ønsker seg Frps Svenn Kristiansen. (©NTB)

Personvernpolicy