- Dokumentar ansvarlig for abortøkning

Dansk dokumentar om p-pillebruk får skylden for kraftig økning i antall aborter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over hele Danmark opplever gynekologer en kraftig økning av kvinner som ønsker abort.

Sykehuset Hvidover Hospital melder om en stigning på antall utførte aborter på 33 prosent fra juli 2006 til samme måned i år.

Samme tendens opplever man ved andre sykehus og klinikker, melder Berlingske Tidende.

Nå mener eksperter at dette kan være en konsekvens av en dokumentar som ble vist på dansk TV2 3. juni i år. Programmet handlet om p-pillen Yasmin, som kan føre til blodpropp hos kvinner som bruker den.

- Det økende antall aborter er et bevis på vår verste frykt. Det beviser nemlig at TV2s sending virket som skremselspropaganda på mange kvinner. Inntrykkene fra sendingen sitter dypt, og de er vanskelig å gjøre om på.

- Kvinnene har sluttet å ta p-piller etter TV2s program, og så ble de uønsket gravide. Derfor har TV2 ansvar for at antallet aborter har steget så voldsomt, sier klinikkleder på gynekologisk avdeling ved Hvidovre Hospital, Helle Meinertz.

- Ikke ansvarlig

Meinertz får blant annet støtte fra en privatpraktiserende gynekolog:

- Jeg spør dem alltid hvordan de ble uønsket gravide. Mange av kvinnene sier at de har sett en sending på TV2 om at p-piller er farlig. Derfor stoppet de med å ta p-piller, sier Christine Felding.

Dansk TV2 mener på sin side at programmet ikke var noe skremselskampanje og at de ikke kan stilles ansvarlige:

- Vi fortalte bare sannheten og informerte om hva som står i pakningsvedlegget. Det er vår jobb som journalister, sier ansvarlig redaktør for programmet, Henrik Grunnet.

Han legger også vekt på at de informerte om at det kun er veldig få som får blodpropp på grunn av p-pillebruk.

Ifølge Berlingske Tidende har salgstallene for p-piller i Danmark sunket med 33 prosent siden dokumentaren om Yasmin ble vist på dansk TV2.

Personvernpolicy