- Få opp øynene for rugby

- Få opp øynene for rugby
- Få opp øynene for rugby

To millioner mennesker har kjøpt billetter, og over hele kloden benker fans seg foran TV'n for å se VM i rugby men ikke i Norge. – På tide å få opp øynene for sporten vår, mener Norges Rugbyforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tøffinger

Argentinas landslag, også kalt «Los Pumas» forbereder seg før VM som starter i disse dager. Rugby World Cup arrangeres i Frankrike. Noen kamper skal også spilles i Wales og Skottland.

Foto: Scanpix

Frankrike og Argentina sparker i gang VM i rugby i kveld klokka 21 i franske Saint-Denis, og store deler av kloden har akkurat nå rugby-feber.

- Dette er faktisk blant de fem største idrettsarrangementene i verden, målt i interesse, det er bare VM i fotball og OL som er større. Vi er på omtrent samme nivå som VM i friidrett, forteller utviklingsansvarlig Peter Legat i Norges Rugbyforbund til ABC Nyheter.

- Men, i Norge får ikke dette store oppmerksomheten?

- Historien er mot oss, vet du! Tradisjonelt sett har dette vært en sport for utlendinger som har jobbet i Norge, og så reist igjen, så vi har slitt med å få fotfeste. Men, vi jobber med saken, sier Legat entusiastisk.

Verdens lengste mesterskap?

Rugbyfolket liker å hevde at deres VM er det lengste mesterskapet i verden, og det er i hvert fall liten tvil om at fansen har mye å glede seg til de neste ukene.

- Dette er fantastisk moro! Alle de beste lagene i verden i aksjon, og fantastisk rugby. Dette er det samme for oss som VM i fotball er for fotballfansen, forteller rugbyforbundets utviklingsansvarlig.

20 lag er med og 40 gruppespillkamper skal avvikles i ti forskjellige byer over hele Frankrike - i tillegg skal to kamper spilles i skotske Edinburgh og fire i Cardiff i Wales.

- Wales og Skottland får to kamper på hjemmebane, gjett om det blir fest der, ler Peter Legat.

Og, når årets verdensmester i rugby kan løfte pokalen over hodet i franske Saint-Denis, viser kalenderen 20. oktober.

- En rugbykamp er lang, og veldig belastende for spillerne. Vi trenger lengre pause enn fotballspillere, og derfor blir mesterskapet langt. Dette er tøffe saker, vet du.

Mikroskopisk i Norge

Men, mens resten av verden har rugbyfeber er det altså bare en håndfull sjeler som bryr seg i Norge.

- Vi er 1400 medlemmer i Rugbyforbundet, og det er i overkant av 20 klubber i Norge, men vi vokser og nå er vi i ferd med å sette inn støtet mot barn og ungdom. Nå skal nordmenn få opp øynene for rugby, sier Peter Legat.

- Er det noen mulighet for at et norsk lag noen gang kan bli å se i et stort mesterskap?

- Det er klart at det er målet vårt, men det vil ta flere tiår på herresida. Vi er faktisk ikke så langt unna på damesida, jentene klarte nesten å ta seg til kvalifiseringa for siste mesterskap.

- Hvis man blir nysgjerrig etter å ha lest denne artikkelen, hvordan kan man få tatt en titt på VM?

- Puber i Oslo kommer til å vise Rugby-VM, og de kommer til å være stappfulle av utlendinger, og selvfølgelig håper vi at flest mulig nordmenn tar turen også. Og, så vet jeg at SportN skal vise noen kamper, avslutter Peter Legat.

Personvernpolicy