Folk verden over ønsker USA ut av Irak

Et flertall av befolkningen i 22 land verden over mener USA bør trekke sine soldater ut av Irak i løpet av det neste året.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en verdensomspennende spørreundersøkelse utført av BBC.

39 prosent i de 22 landene mener soldatene må trekkes ut nå, 28 prosent støtter en gradvis tilbaketrekking, mens 23 prosent mener de amerikanske soldatene må bli i Irak til situasjonen i landet er trygg.

23.193 personer deltok i spørreundersøkelsen.

I 19 av landene svarte et flertall at soldatene burde trekkes ut straks eller i løpet av et år. Kun i de tre landene Kenya, Filippinene og India, er tilhengerne av en snarlig tilbaketrekking i mindretall.

– Forpliktet

I muslimske land som Indonesia, Tyrkia og Egypt er motstanden mot USAs militære nærvær i Irak størst. Men også i USA mener 61 prosent at soldatene bør trekkes ut i løpet av det neste året, viser spørreundersøkelsen. En av fire mener soldatene må hjem med en gang.

De siste dagene har ledere fra USA, Australia og Storbritannia kunngjort at landene må ha soldater værende i Irak til sikkerhetssituasjonen er god.

Alle tre landene sier de er forpliktet overfor det irakiske folket til å bli i landet til de lokale styrkene er i stand til å opprettholde sikkerheten.

Deltakerne i undersøkelsen utført for BBC ble også spurt om de tror USA kommer til å ha et permanente militærbaser i fremtiden. Halvparten svarte ja, mens 36 prosent tror USA kommer til å trekke seg ut når situasjonen i landet er stabilisert

Antyder reduksjon

Undersøkelsen kommer få dager etter at USAs øverstkommanderende i Irak, general David Petraeus, antydet at han kan komme til å anbefale en reduksjon av antall soldater i landet før mars 2004.

Petraeus skal sammen med USAs ambassadør i Irak, Ryan Crocker, legge fram en rapport om utviklingen i Irak 10. og 12. september.

Det knytter seg stor spenning til generalens redegjørelse.

USAs president George W. Bush sa under et besøk i Irak mandag at han er villig til å redusere antall amerikanske soldater i landet hvis sikkerhetssituasjonen utvikler seg positivt. (©NTB)

Personvernpolicy