Utleverer sensitiv informasjon i blogg

Utleverer sensitiv informasjon i blogg
Utleverer sensitiv informasjon i blogg
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ansatt ved den norske ambassaden i Saudi-Arabia forteller om prinsemøter og dårlig behandling av lokalt ansatte på en personlig blogg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På en VG-blogg forteller en kvinnelig ansatt ved den norske ambassaden i Riadh, Saudi-Arabia, om sine møter med høytstående medlemmer av den saudi-arabiske kongefamilien.

Den ansatte kaller seg "Trine06" på VGs nettsted. I virkeligheten heter hun Trine Lilleng og er administrativt ansatt ved den kongelige norske ambassade i kongedømmet Saudi-Arabia.

På bloggen kommer hun også med kritiske utsagn om egen arbeidsgiver og behandlingen av lokalt ansatte.

«Hadde han bare vært 70 år og en litt liten, unnseelig mann, så hadde det vært så mye lettere... », skriver hun i en bloggpost om den unge prinsen Mohammed bin Faisal bin Turki, som arbeider i saudisk UD.

Tittelen på innlegget er «kongelig babbel». Før møtet med prinsen skriver Lilleng at hun lurer på hva samtaleemnet blir. «Halshugging av srilankesiske hushjelper, kanskje? Eller dristige undertøysbutikker i Kongedømmet?»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun beskriver ham som «veldig hyggelig», «med beina godt plantet på jorda» og «svært godt utdannet - i Vesten».

Den omtalte prinsen er en nevø av den forrige saudiske monarken, Kong Fahd. Møtet mellom de to fant sted på en av topprestaurantene i Riadh, den saudiske hovedstaden.

Samtalen under restaurantbesøket beskrives i etterkant «småprat», «kongelig babbel, faktisk», på UD-kvinnens personlige blogg.

Selv avviser Lilleng at innholdet i bloggen er problematisk.

- Dette personlig blogg, den har ingenting med jobben å gjøre, sier hun til ABC Nyheter.

Lilleng skriver også om hvordan hun nyttegjorde seg av kontakten med prinsen i ambassadens arbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Saken var også noe som opptok norske folk, siden det kom en rapport fra norge om at vi skulle levere en protest om halshugging av en sri-lankisk jente.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontakten hennes med prinsen som er plassert høyt oppe i saudisk UD kom godt med i arbeidet til Lilleng.

Prinsen hjalp til da den norske ambassaden skulle overlevere en protest fra norske myndigheter. Protestskrivet gjaldt halshoggingen av en srilankesiske jente bosatt i landet som var anklagd for å ha drept en baby.

På bloggen kritiserer Lilleng også egen arbeidsgiver og deres behandling av lokalt ansatte ved utenriksstasjonene. Dette skriver hun om i et innlegg kalt «Ode til ambassadenes Emanuel'er».

«Det er en kjennsgjerning at UD har ord på seg for å ikke ta vare på folk, og det sprer seg gjerne fra utsendt personale til lokalt ansatte på lokal lønn og arbeidskontrakter som ikke er Norge verdig», skriver Lilleng i blogginlegget.

Ovenfor ABC Nyheter forsvarer Lilleng kritikken av egen arbeidsgiver. - Det synes jeg ikke er problematisk, sier den ambassade-ansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- UD har vært i søkelyset, med personalpolitikken, gammeldags og dårlig behandling av ansatte. Som sagt er dette en helt privat blogg.

Utenriksdepartementet ser i midlertidig annerledes på saken.

- Vi anser det ikke som naturlig at ansatte omlater interne forhold gjennom private blogger, sier Paul Bjørdal, pressekontakt ved Utenriksdepartementet, til ABC Nyheter.

Bjørdal understreker at han ikke har noe i mot at ansatte skriver om opplevelser og inntrykk fra utlandet på private blogger, men ikke om interne forhold eller kontakt med andre statsmakter.

- Det er ikke naturlig for ansatte å omtale forhold til andre land eller kritikkvedige forhold i UD, understreker han.

Blogginnleggene kan få konsekvenser for Lilleng.

- Dette vil bli tatt opp lokalt med den ansatte, sier Bjørdal. - Dette er ikke måten å drive ekstern informasjon.