Advarer mot fargestoffer

Advarer mot fargestoffer
Advarer mot fargestoffer
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske myndigheter advarer mot tilsetningsstoffer som ifølge en studie kan gjøre barn hyperaktive. - Jeg regner med at vi vil ta studien opp til vurdering, sier medlem av Vitenskapskommiteen for Mat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Illustrasjonsfoto:

Britiske myndigheter avdvarer mot en rekke fargestoffer som man finner i blant annet godteri, brus og is.

Illustrasjonsfoto: Flickr.com.

Fakta om undersøkelsen:

Blandingene av fargestoffer som er testet i den britiske studien er som følger:

Blanding 1: Sunset Yellow (E110), Tatrazin (E102), Karmosin (E122), Ponceau 4R (E124), sammen med konserveringsmiddelet natrium benzoat (E211).

Blanding 2: Sunset Yellow (E110), Quinoline Yellow (E104), Karmosin (E122), Allura Red (E129) sammen med konserveringsmiddelet natrium benzoat (E211).

Stoffene er testet innenfor de respektive akseptabelt daglig inntak (ADI) som er grenseverdiene for tilsetningsstoffer, og i mengder som vi kan få i oss ved inntak av mat og drikke som inneholder disse tilsetningsstoffene.

Publikasjonen fra 2004 studerte de samme fargestoffene som i blanding 1 opplyser Trine Husøy, seniorforsker ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

Seks fargestoffer har i en britisk undersøkelse vist seg å gjøre barn hyperaktive.

Mange av barna som deltok i undersøkelsen ble urolige og fikk konsentrasjonsproblemer etter at maten deres ble tilsatt bestemte tilsetningsstoffer, melder BBC.

Seniorforsker ved Folkehelseinstituttet og medlem av Vitenskapskommiteen for Mattrygghet, Trine Husøy, regner med at de vil ta studien opp til vurdering, men må vente på en eventuell henvisning fra Mattilsynet.

- Det er en bra studie, som er gjort på bestilling av Food Standards Agency i England. De bestilte studien som resultat av en studie fra 2004. I den studien kom man fram til litt av det samme, men studien hadde svakheter.

Ett av stoffene som britiske myndigheter advarer mot finnes i Grape Soda fra Ringnes. (Foto: Scanpix)Ett av stoffene som britiske myndigheter advarer mot finnes i Grape Soda fra Ringnes. (Foto: Scanpix)

- Den nye studien viser en signifikant effekt av disse stoffene og det må vi ta opp til vurdering, sier Husøy til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I norske produkter

Stoffene det gjelder er såkalte azofargestoffer: E102, E104, E110, E122, E124 og E129. De ble testet i kombinasjon med konserveringsmiddelet natrium benzonat (E211).

Noen av disse stoffene finnes også i norske produkter.

Ringnes opplyser at E104, Kinolingult, finnes i Schweppes Grape og i Solo Super Pasjon. Ringnes bruker også konserveringsmiddelet E211.

Ifølge informasjonskonsulent Bjørn Thorvaldsen vil Ringnes vurdere rapporten nøye:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det kommer hele tiden ulike undersøkelser og rapporter innenfor næringsmiddelindustrien. Denne rapporten må vi nå først bli kjent med og få lest grundig, sier han til ABC Nyheter.

Fargestoffet Kinolingult brukes også av Nidar i enkelte sjokoladebiter:

- Dette stoffet brukes i tre forskjellige sjokoladebiter i våre blandingsposer, men det skal være innenfor et forsvarlig nivå, opplyser informasjonssjef i Nidar Ellen Behrens overfor NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sier at også Nidar vil vurdere rapporten nøye.

Ikke forbudt

Ingen av de nevnte stoffene er i dag forbudt i Norge. Noen har vært forbudt tidligere, men så blitt gjeninnført som en tilpasning til EU-regler:

- Fargestoffene vurderes på nytt i EU-organet European Food Safety Authority (EFSA) for øyeblikket. I denne vurderingen så antar jeg at denne studien vil være av betydning, sier forsker Trine Husøy.

Hun tror også vurderingen i EFSA vil bli en del av den pågående vurdering av fargestoffene.

Dersom regelverket endrer seg, lover Ringnes å ta grep fortløpende:

- For Ringnes er det viktig å følge lover og regler, vi forholder oss derfor til de ulike lover og regler fra norske myndigheter. Blir vi pålagt endringer, så gjør vi dette fortløpende, sier informasjonskonsulent Bjørn Thorvaldsen.