Nesten 300.000 har forhåndsstemt

Flere enn 290.000 velgere har forhåndsstemt ved årets lokalvalg. Det er langt flere enn for fire år siden. Likevel er det mye som tyder på at valgdeltakelsen blir lav.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Over 291.200 velgere har allerede avgitt sin stemme ved valget. Det viser tall NTB har hentet inn fra dataselskapene som registrerer antallet forhåndsstemmer på vegne av Kommunal- og regionaldepartementet.

Men at mange benytter muligheten til å forhåndsstemme, behøver ikke innebære at valgdeltakelsen blir høy. Oppslutningen om kommunevalg har nemlig gått ned ved hvert valg siden 1979. For fire år siden var det kun 59 prosent som avga stemme, og vi må helt tilbake til lokalvalget i 1922 for å finne tilsvarende tall.

- Det er lite som tyder på at valgdeltakelsen blir særlig mye høyere denne gang. Valgkampen har ikke vært spesielt interessant. Det har stort sett vært en repetisjonsøvelse med få nye saker og argumenter. Jeg frykter enda lavere valgdeltakelse enn sist, sier valgforsker Anders Todal Jenssen til NTB.

Ved lokalvalget for fire år siden ble det levert 249.022 forhåndsstemmer. Fredag 7. september er fristen for å forhåndsstemme ved årets valg. (©NTB)

Personvernpolicy