Spleiser kyr og mennesker

Spleiser kyr og mennesker
Spleiser kyr og mennesker

Britiske forskere har fått klarsignal av myndighetene til å blande menneske- og dyreceller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsker på embryoer

Britiske forskere får nå tillatelse til å skape embryoer med menneskelige arvestoff av eggceller fra kaniner og kyr. (Illustrasjonsfoto: AP/Scanpix/Flickr)

Storbritannia ble onsdag det første landet til å tillate bruk av eggceller fra dyr til å klone arvestoff fra mennesker. «The Human Fertilisation and Embryology Authority» åpnet for at slike prosjekter i prinsippet kan gjennomføres.

Forskerne håper teknikken vil tillate masseproduksjon av såkalte «embryonale stamcellelinjer». Stamceller er byggesteinene i kroppen, og kan bli til alle slags vevstyper. Fordi cellene er klonet fra pasienten selv, og dermed identiske med hans arvestoff, vil ikke kroppen avvise det nye vevet.

- Stamcelleteknologien vil for eksempel kunne hjelpe pasienter som lider av Parkinson, Diabetes, Alzheimer, Multippel Sklerose, og en rekke andre sykdommer der nervevevet brytes ned, sier professor Steinar Funderud, styreleder ved Riksradiumhospitalets Senter for fremragende innovasjon, til ABC Nyheter.

Kontroversielt
Stamcelleforskningen er kontroversiell. Mange mener forskerne tukler med naturen. I dag går det i tillegg med svært mange eggceller i produksjonen av stamcellene.

- Bruken av kuegg er kun en mellomstasjon for forskerne. Det endelige målet er å kunne gjennomføre denne prosessen med menneskellige eggceller, men da ønsker man først å utvikle en mer effektiv metode, sier Funderud.

Grunnen til at man kun vil bruke menneskeegg når teknikken er ferdig utviklet, er frykten for å skape nye typer virus, der menneskevirus blander seg med dyrevirus.

Rauter ikke
De britiske forskerne ønsker å skape embryoer med menneskelige arvestoff av eggceller fra kaniner eller kyr, melder The Independent. Cellekjernen blir fjernet, og man setter inn arvestoff fra mennesker isteden.

Embryoene må etter britisk lov ødelegges etter maksimalt 14 dager. Hadde de fått vokse og bli født ville man likevel ikke sett rautende hybrid-mennesker i de britiske gater.

- Det er upresis å kalle det en hybrid, for arvemassen kommer fra en menneskecelle. I eggcellen til kua vil det være mitokondrier. Dett er energifabrikken i cellene. Disse følger morslinjen, slik at klonen vil ha arvestoffet til et menneske, men mitokondriearvestoff fra kua. Mitokondriene har imidlertid ingenting å si for hvordan person ser ut, sier Funderud.

- Formålet med forskningen er ikke å lage mennesker med ku-mitokondrier, men å lage de embryonale stamcellelinjene.

Dinosaurer
- Kan man bruke denne teknologien til å klone utdødde dyr, som i filmen «Jurassic Park»?

- I prinsippet kunne man selvfølgelig gjort det. Det eneste det kommer an på er hvor godt arvemassen er bevart. Man kan hente fragmenter av arvemateriale fra fortiden, men jeg tviler på om den ville vært intakt nok til å kunne brukes.

- Men kan du klone en dinosaur i en ku-eggcelle?

- Alle som lever av å puste oksygen er nødt til å ha mitokondrier for energiproduksjon, men om mitokondriene til et pattedyr vil gjøre nytt for en øgle, vet jeg ikke.

I Norge vil den nye bioteknologiloven tillate forskning på eksisterende stamcellelinjer, men det vil fremdeles ikke være lov å lage nye.

Personvernpolicy