Jobbtørke for meglerspirer

Jobbtørke for meglerspirer
Jobbtørke for meglerspirer

Tusen håpefulle studenter vil være eiendomsmeglere. Søker de jobb i dag, må de konkurrere om åtte - 8 - jobber. - Vi er forberedt, sier Henrik Heiner, Marlene Rust og Einar Hansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Får de jobb?

– Ja, men vi er forberedt på at vi må konkurrere om dem, sier Henrik Heiner, Marlene Rust og Einar Hansen.

Det er jobbdatabasen til Nav (tidligere aetat) som heller kaldt vann i blodet til de mange håpefulle som satser på en fremtid med høy lønn, ditto sigarføring og lange arbeidsdager. Et søk på ordet ”eiendomsmegler” på landsbasis hos Nav forteller nemlig bare om åtte ledige stillinger.

Eller rettere sagt sju. En av stillingene er beskrevet som ”seniormegler” og er neppe aktuell for en nyutdannet.

Gjør-det-selv

Utviklingen den siste tide viser at meglerne får stadig mindre å gjøre. Mandag fortalte Dagens Næringsliv om et lunkent marked i august. Det må jobbes stadig mer for hvert salg. Tall fra DnB NOR viser at andelen boliger som blir solgt i første visningsrunde er redusert med 33 prosent.

Stadig flere finner det lønnsomt å droppe mellommann ved salg av bolig. I 2004 startet statsautorisert eiendomsmegler Tone Johansen nettstedet selgboligselv.no, hvor det er lagt opp til at kundene betjener seg selv og bare får de nødvendigste oppgaver utført av firmaet. Etableringen førte til ubehagelige tilbakemeldinger fra eiendomsmeklerfirmaer.

På sidene ligger et eksempel på hva det kan koste å selge en bolig til en million uten bruk av megler. Ifølge selgboligselv.no vil det koste anslagsvis 9300 kroner. Med bruk av megler vil et slikt salg medføre meglerhonorar på nærmere 40 000 kroner.

Ordner seg selv

- Sju ledige jobber, tusen studenter på eiendomsmegler-studiet og et usikkert eiendomsmarked. Hva sier det om fremtiden til eiendomsmegleryrket, informasjonssjef i Norges Eiendomsmeglerforbund Roger Nyborg?

- Utgangspunktet for spørsmålet er helt snudd på hodet. Ny eiendomsmeglerlov gjeldende fra nyttår setter langt høyere krav til kompetanse til alle som skal være med i meglingen.

- De som har vært i mot den nye loven har nettopp argumentert med at det allerede i dag er svært vanskelig å få tak i utdannede eiendomsmeglere og at situasjonen blir enda verre med ny lov.

Nyborg mener tallene fra Nav er vanskelige å kommentere fordi alle stillingene ikke nødvendigvis registreres der og at mange av studentene opparbeider seg kontakt med bransjen i løpet av studietiden og på den måten kommer i arbeid.

Optimister

Inntil i høst var det bare Handelshøyskolen BI som kunne tilby eiendomsmegling som eget studium. Høyskolen har i en årrekke tilbudt kurs for å oppnå tittelen statsautorisert eiendomsmegler. Etter en periode med toårs-studium, kunne skolen fra og med 2005 tilby tre år og bachelorgrad. Da har elevene måttet punge ut med over 160 000 kroner i skolepenger.

I år kom også Høgskolen i Telemark i Bø på banen med det samme tilbudet uten skolepenger. Antall søknader til studiet var enorm; av 373 interesserte fant man bare plass til 25. Senere er dette blitt utvidet til 40.

Førsteårsstudentene Henrik Heiner, Marlene Rust og Einar Hansen ved eiendomsmeglerstudiet i Bø blir ikke spesielt skremt av den lave etterspørselen. Dessuten er de forberedt på å konkurrere, både om jobbene og om oppdragene når de kommer så langt.

- Fra nyttår kommer det nye regler med nye krav, og de er det mange av dem som er i jobb som ikke tilfredsstiller, sier Henrik. – Da vil det bli en avskalling.

- Når det dreier seg om å skaffe jobb, handler det mest om nettverk, mener Marlene og Einar. – Et bra sted å begynne og bygge opp nettverket er når vi skal ut i praksis.

Personvernpolicy