Inviterer Brown med på månekappløp

Inviterer Brown med på månekappløp
Inviterer Brown med på månekappløp

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) inviterer sin britiske kollega Gordon Brown med på et «månekappløp» i kampen mot utslipp av klimagasser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsministermøte
Jens Stoltenberg ble godt mottatt av sin britiske kollega Gordon Brown i Downing street 10 onsdag. De to snakket blant annet om miljøteknologi og lanserte et internasjonalt helseinitiativ. Det er det første møtet mellom de to etter at Brown tok over som statsminister i Storbritannia. (Foto: REUTERS/Kieran Doherty/ SCANPIX)

London/Brussel (NTB-Trygve Mellvang-Berg): Stoltenberg har lenge beskrevet Norges arbeid for å få til et fullskala renseanlegg med CO2-deponering for gasskraftverk som «Norges månelanding». Også britene jobber med lignende planer for rensing av kullkraftverk, og Stoltenberg håper de to nordsjølandene kan drive hverandre framover.

– Det er et kappløp til månen, men det er et bra kappløp hvor oljenasjonene Norge og Storbritannia begge jobber med planer om fullskala renseanlegg, sier Stoltenberg.

Han ser samtidig for seg et tettere samarbeid om utviklingen av renseteknologien, og bruk av installasjoner i Nordsjøen til deponering, noe han onsdag tok opp med Brown på deres første møte etter at Brown tok over som britisk statsminister.

– Dagens teknologi er altfor dyr. Vi bør samarbeide om hvordan vi kan lage teknologi som også tillater deponering av CO2 i Nordsjøen Vi er allerede i gang på Mongstad og vil gjerne invitere britene med i vårt romskip, sa Stoltenberg på vei inn til møtet i Downing Street nr. 10.

Samkjører strategi

Innenfor de lukkede dørene ble klimakampen også diskutert i et videre perspektiv. De gode vennene Stoltenberg og Brown er enige om å samkjøre norske og britiske interesser fram mot klimamøtet på Bali i desember.

– Det betyr at våre folk møtes og snakker sammen før møtene og at vi samordner våre standpunkter. Vi er enige om at vi trenger en avtale med tre prinsipper, sier Stoltenberg til NTB.

Det ene prinsippet er at de tallfestede utslippskuttene må bli mye mer ambisiøse, minst en halvering. Det andre er at fremadstormende u-land som Kina, India og Brasil må med i en ny klimaavtale, og det tredje er prinsippet om at de rike landene må ta regningen for utslippskutt.

– Den rike verden må betale mer, og da må vi utvikle Kyoto-mekanismene. Det dreier seg om kvotekjøp, de såkalte grønne utviklingsmekanismene, sier Stoltenberg.

Helsekamp

Miljø- og energispørsmål var bare ett av temaene for møtet mellom de to statsministerne onsdag. Hovedårsaken til møtet var onsdagens lansering av et nytt internasjonalt helseinitiativ, som både Brown og Stoltenberg har jobbet fram.

På den påfølgende pressekonferansen omtalte Brown Stoltenberg som en verdensleder når det gjelder kampen mot barnedødelighet og fattigdom.

Initiativet, som ble kjent da Brown tok imot den tyske kansleren Angela Merkel i august, er ett av Browns tiltak for å sparke liv i arbeidet med FNs tusenårsmål.

Formålet med initiativet er å koordinere giverinnsats for å bygge ut helseinfrastruktur i u-land, for å bekjempe barnedødelighet og sykdommer som hiv/aids.

Går for sakte

– Vi vet at dette gir resultater. Vi vaksinerer flere enn noen gang. Men det går for sakte. Vi må ha mer kraft og mer penger, sa Stoltenberg før han gikk inn til møtet med Brown og en felles pressekonferanse om helseinitiativet.

– Nå skal vi sette i gang mer forskning og utredningsarbeid for hvilke finansieringsmekanismer som virker, kunne Stoltenberg fortelle NTB etter møtet.

Helseinitiativet er en naturlig forlengelse av et årelangt samarbeid mellom Stoltenberg og Brown om fattigdomsbekjempelse og grunnleggende helse, spesielt gjennom Den internasjonale vaksinealliansen (GAVI).

De to sosialdemokratene har siden de møttes første gang for ti år siden utviklet et nært personlig vennskap, noe Stoltenberg ikke legger skjul på.

– Gordon Brown og jeg samarbeider veldig godt. Vi har samarbeidet om klimaspørsmål, i GAVI og også om reformer i FN, sier Stoltenberg. (©NTB)

Personvernpolicy