Vitenskapelig bevist:

– Rock er helseskadelig

– Rock er helseskadelig
– Rock er helseskadelig

Endelig har forskerne funnet ut det alle har visst hele tiden - å spille rockemusikk er skadelig for helsa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix
Jim Morrison, frontmann i rockebandet The Doors, er en av rockestjernene som har måttet bøte med livet i ung alder.

Egentlig har vi visst det hele tiden, at rock og ung død går hånd i hånd. Eksemplene er mange, gjengangerne i denne sammenheng er Janis Joplin, Marc Bolan, Jimi Hendrix, Jim Morrison og Kurt Cobain.

Nå bekreftes myten av en undersøkelse utarbeidet av forskere ved Centre for Public Health ved Liverpool John Moores University.

Verst går det dersom bandet ditt faktisk slår igjennom. Da er du nemlig dobbelt så utsatt for en tidlig død.

Trond Granlund har holdt på siden tidlig på 70-tallet. Her under Konserten sammen for livet, i 1985. (Foto: Scanpix)Trond Granlund har holdt på siden tidlig på 70-tallet. Her under Konserten sammen for livet, i 1985. (Foto: Scanpix)

Det kommer fram i undersøkelsen som bærer det lange navnet «Elvis to Eminem: quantifying the price of fame through early mortality of European and American rock and pop stars», hvilket betyr noe sånt som: «Fra Elvis til Eminem: Forsøk på å tallfeste prisen for berømmelse hos europeiske og amerikanske rock- og popstjerner».

100 dødsfall

Dette er faktisk første gang det er utført seriøs forskning på området. Undersøkelsen er basert på et utvalg av mer enn 1050 amerikanske og europeiske artister som ble berømte i perioden 1956 til 2005.

Utvalget var bredt sammensatt. Forskerne så på artister fra et vidt popmusikalsk spekter, fra rock og punk, via rap og R&B, til elektronika og new age.

Det ble registrert hundre dødsfall blant stjernene mellom 1956 og 2005. Gjennomsnittsalderen var 42 år for amerikanske stjerner og 35 år for europeiske.

Slutt på det ville livet

- Myten har jo alle kjent, og det er nok noe i den, sier den norske artisten Trond Granlund, som har holdt det gående siden tidlig på syttitallet, til ABC Nyheter.

- En del av fascinasjonen var jo festing og rock'n roll-liv, det er jo ikke til å komme fra.

Selv kaller ikke Granlund seg rocker lenger, og det ville livet tok slutt for mange år siden.

- Mange tror at da blir moroa blir borte, men det stemmer ikke. Er du på scenen med full konsentrasjon, så blir det mye bedre.

Trond Granlund mener også at ting har forandret seg.

- Når jeg ser rundt meg i dag, ser jeg rockere som er mye mer seriøse med det de gjør enn vi var før. Dette er også noe undersøkelsen bekrefter.

Og helsa til 57-åringen Trond Granlund?

- Jo, takk den er bare bra.

Kilde: Forskning.no

Personvernpolicy