Politiet: – Vi kan ikke leve med slike lekkasjer

Politiet: – Vi kan ikke leve med slike lekkasjer
Politiet: – Vi kan ikke leve med slike lekkasjer

Oslo-politiet tror det en av deres egne medarbeidere som har lekket et internt arbeidsdokumentet til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Per Christensen): Samtidig avsanner ledelsen i Oslo politidistrikt oppslag om at Røkke-selskaper Aker drev ulovlig avlytting under kampen om Kværner i 2001.

Etter TV 2s oppslag innkalte Oslo-politiet til pressekonferanse tirsdag for å forklare hva slags dokument det er snakk om.

Visepolitimester Sveinung Sponheim sa at opplysningene om avlytting i forbindelse med oppkjøpet av Kværner var ubekreftet slik de sto i den lekkede versjonen av analysen, men at de senere ble sjekket ut av dokumentet. Han innrømmer at dette skjedde etter en telefon fra Aker, men at det ikke var snakk om noen form for press.

- Det er overhodet ikke tilfellet. Noe slikt ville vi heller aldri rettet oss etter. Påstandene ble funnet grunnløse og innholdet korrigert, sier han. Sponheim legger til at dette er en gammel sak som politiet først fikk tips om i 2004, tre år etter den heftige budkrigen om Kværner.

Meget alvorlig

Politiledelsen i Oslo ser meget alvorlig på at arbeidsdokumentet ble lekket til TV 2.

- Vi kan ikke leve med slike lekkasjer, sier Sponheim. Han opplyser at 25-30 personer har tilgang til denne arbeidsanalysen som blir løpende endret ettersom nye opplysninger kommer til og gamle blir fjernet. Analysen ble senest oppdatert noen timer før pressekonferansen.

De som har tilgang til analysen jobber enten hos Riksadvokaten, i Politidirektoratet, i Oslo politidistrikt eller i et par av Oslo nabokommuner. Sakskomplekset er nå oversendt Spesialenheten for politisaker.

Visepolitimester Hans Halvorsen, også ved Oslo politidistrikt, vil ikke spekulere på om TV 2 har gjort noe ulovlig ved å offentlig innholdet i et internt, hemmeligholdt dokument.

Analysen omhandler det politiet kaller «den spesialiserte sikkerhetsbransjen». Til forskjell fra vanlig vektervirksomhet, som er lovregulert, er dette en lukket bransje som for eksempel formidler vaktoppdrag i inn- og utland, leiesoldater, livvakter og andre typer tjenester utenfor lovens arm.

Nettverk

- Vi har over tid mottatt opplysninger om denne virksomheten som har gjort oss urolige. Oppdragene utføres ofte innenfor internasjonale nettverk med base utenfor Norge. Dette er bakgrunnen for at vi har en løpende analyse, som må skilles fra en vanlig etterforskningsrapport, sier Sponheim.

Han sier at denne bransjen er ganske liten, men at det har et paramilitært preg og at den derfor må tas svært alvorlig.

- Denne typen virksomhet startet i Norge på begynnelsen av 1990-tallet og har vokst betydelig. Det er områder der politiet har mangelfull oversikt, sier Sponheim. Han opplyser at det er framsatt konkrete trusler mot polititjenestemenn og at dette er helt uakseptabelt.

Sponheim betegner analysen som «et levende dokument», der opplysninger ofte legges inn slik de framkommer fra ulike kilder.

Det er snakk om konkrete aktører, deres nettverk og muligheter til å utføre kriminelle handlinger. Etter hvert blir informasjonen sjekket og forsøkt verifisert. Analysen munner ut i forslag til taktiske og operative tiltak, og kanskje til tradisjonell etterforskning, mens andre strykes. (©NTB)

Personvernpolicy