Bush møtes av sterke protester i Australia

Bush møtes av sterke protester i Australia
Bush møtes av sterke protester i Australia

President George W. Bush blir møtt med sterke protester mot amerikanernes Irak-politikk under sitt besøk i Australia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her mottar Bush er lue fra soldater på den amerikanske militærbasen Diego Garcia sør for Maldivene, der flyet til Bush stanset for å fylle drivstoff på vei til Australia. (Foto: Reuters / Jason Reed / SCANPIX)Her mottar Bush er lue fra soldater på den amerikanske militærbasen Diego Garcia sør for Maldivene, der flyet til Bush stanset for å fylle drivstoff på vei til Australia. (Foto: Reuters / Jason Reed / SCANPIX)

Sydney (NTB-AFP): Han fikk en forsmak allerede da han kom til Sydney tirsdag kveld, da en anti-krigsgruppe arrangerte en «uvelkomst-seremoni» for den amerikanske presidenten. Det markerte startskuddet for en rekke protester, som kulminerer med en stor protestmarsj i Sydney lørdag. Det er ventet at 20.000 mennesker vil delta i marsjen som arrangeres av en gruppe kalt Stop Bush Coalition.

Politiet i Sydney forsøkte tirsdag å gå rettens vei for å få demonstrasjonen stanset, ettersom de mener den utgjør et større sikkerhetsproblem under Bushs besøk. Rundt 3.500 politifolk og 1.500 soldater skal sørge for sikkerheten under toppmøtene i Sydney. Deler av byen er avsperret med et 5,5-kilometer langt gjerde i stål og betong.

Australias statsminister John Howard er en av Bushs mest lojale støttespillere, men et flertall av australierne mener likevel at Bush er den verste presidenten i USAs historie, viser en meningsmåling. 52 prosent betegner ham som den verste, mens kun 32 prosent er uenige. Resten av de spurte vet ikke, ifølge undersøkelsen som antikrigsorganisasjonen MAPW står bak.

- Australiere er ikke antiamerikanske. De er imot politikken til George W. Bush, spesielt invasjonen i Irak, sier talsmann for MAPW Robert Marr.

Lørdag starter også toppmøtet i samarbeidsorganisasjonen for Asia-Stillehavsområdet (APEC) hvor Bush møter ledere fra 20 andre land. Blant temaene er økonomisk samarbeid og klimaspørsmål, men det er også ventet diskusjoner om atomprogrammet i Nord-Korea og utviklingen i Irak. (©NTB)

Personvernpolicy