Sjarmerende filmleksjon

Sjarmerende filmleksjon
Sjarmerende filmleksjon

«Filmplaneten» er tilbake i ny og friskere drakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:
Siril Heyerdahl er ny programleder for Filmplaneten. (Foto: Einar Sleire, Alligator Film)

Karakter: 8 av 10

I kveld går startskuddet for en ny sesong av NRKs eneste rene filmprogram på tv, «Filmplaneten». Borte er smokingkledde Mikal Olsen Lerøen: isteden får vi stifte bekjentskap med en frisk Siri Heyerdahl i moteriktige jeans. Og Heyerdahl gjør en overbevisende jobb som programleder.

Kjapt og greit

Det er tydelig at NRK i denne omgangen retter seg mot et litt yngre segment enn tidligere. Med kjappe vendinger og bruk av grafikk som vi har blitt vant til fra programmer som blant annet «Typisk Norsk», formidler «Filmplaneten» kunnskap på en lettfordøyelig måte. Til tider kanskje litt for lettfordøyelig, jeg skulle gjerne sett at enkelte av poengene ble dvelt lenger med.

Når det er sagt, så er dette programmet et kjærkomment bidrag i en tv-hverdag nærmest blottet for filmstoff. «Filmplaneten» klarer fint å pakke inn tyngre teori og historie på en original måte.

Matematikken bak sukess

Temaet for ukens program er spørsmålet om hva som skaper en filmsuksess. Kan man regne seg fram til en skikkelig hit? For å hjelpe oss på vei får vi servert intervjuer med fagfolk innen casting og dramaturgi, samt aktuelle skikkelser som regissør Petter Næss og manusforfatteren bak den kommende Varg Veum-filmen «Bitre blomster».

Enkelte av passasjene er svært så fornøyelige, blant annet blir et intervju presentert som en slags parodi på et velkjent tv-show. Fiffig.

Det er også morsomt å få illustrert poenger rundt dramaturgi ved å sammenligne såpass ulike filmer som «Lost in Translation», «Lange flate ballær» og «Superman Returns».

Smågodt for cineaster

Dersom du er skolert innen film vil kanskje ikke kveldens program by på de helt store åpenbaringene, men du vil nok kose deg.

Dette er smågodt for publikum som vil ha mer enn kun korte anmeldelser. Dersom NRK også hadde kunnet stable på beina et filmprogram med seriøs kritikk, noe for eksempel broderfolket har klart med eminente Filmkrönikan, hadde vi vært godt på vei mot den dekningen filmmediet fortjener.

«Filmplaneten» vises på NRK3 Kl. 2055, NRK1 Kl. 0015, NRK2 søndag kl. 2015.

Personvernpolicy