The Mekons - Natural (Quarterstick/VME)

Mangler glød

Mekons satser på en karriere som begravelsesmusikanter på et av sine slappeste album så langt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om det opprinnelige Leeds-bandet The Mekons har spilt folk og country i tjue år eller så, vil alltid navnet deres forbindes med vi-kan-ikke-spille-men-vi-kan-alltids-gi-ut-en-singel-attitude som Fast Products første utgivelse fra 1978. Og like mye som den samme «Never Been In A Riot» er et hamrende, nihilistisk punk-anthem over voldsangst i et post-industrialisert Yorkshire, er den like fullt den låten som de er pukka nødt til å spille som ekstranummer på «request» fremdeles. Således er de bekreftelsen på at et bands identitet er vanskelig å forandre.

På «Natural er kompet strippet ned mot det minimalistiske, samtidig som energien og entusiasmen virker å ha forsvunnet i håpløshetens midtvesten. Åpningen «Dark Dark Dark» er ikke bare dyster og seig, men også slapp, daff og tiltaksløs i måten bandet formidler det mistrøstige på.

Man kunne kanskje håpe på at radiopluggelåta «Dickie, Chalkie and Nobby» hadde mer energi, men alt syntes å gå på 16 omdreininger i minuttet. Det hele er ytterligere strippet ned til vokal og darbouka, med et svakt anstrøk av harmonier fra en utgått samlesykkel. Vakkert i skyggen av melankolien fra minnene om en usikker barndom og sorgen over tapte venner, men gløden er borte. En resignasjon over kampen for et liv som aldri ble realisert gjør drømmen enda sårere, men ikke nødvendigvis mer underholdende for lytteren.

Egentlig er det ikke så rart at publikum fremdeles roper på «Never Been In A Riot', etter å ha blitt servert disse søvndyssende visene i en times tid på konsert. Selv om det eneste originalmedlemmet Jon Langford er blitt middelaldrende og er ferdig med punketida, er det faktisk lov å vise litt mer virilitet og sprut enn hva tilfellet er her. Til og med den ordinære «Journey To The End Of The Night»-skiva fra 2000 har mer å gi. Med den attituden som ligger i bånn av «Natural» skal du vente til langt over stengetid og være godt over i sistesorteringa, før du kan regne med å få noe på godt-brukt-markedet i dag, Jon.

Karakter: 4 av 10

Personvernpolicy