Super Furry Animals: «Hey Venus!» (Rough Trade / Indie)

Kurerer Gruff

De snåle waliserne i Super Furry Animals viser med «Hey Venus!» at mindre eksperimentelt ikke nødvendigvis betyr mer kjedelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frontmann i Super Furry Animals, Gruff Rhys, er en produktiv mann. I tillegg til å være medeier i den flere ganger Lyttelua-hyllede platesamleretiketten Finders Keepers, ga han tidligere i år ut soloalbumet «Candylion». Som tilfellet også er hver gang moderbandet gir ut plate, ble soloprosjektet møtt av gode kritikker og lite salg.

Det er ikke overraskende at Gruff, med eller uten band, blir møtt av gode kritikker. Gjennom åtte album har waliserne levert nynnevennlig popmusikk silt gjennom et filter av stor kjærlighet til, og kunnskap om, det en med en samlebetegnelse kan kalle merkelig musikk.

Se gjerne på Super Furry Animals som budbringere av snål, gammel, walisisk musikk, slik vi finner den på den strålende Finders Keepers-utgivelsen «Welsh Rare Beat». Sjefskurer Gruff og kompani destillerer så dette merkelige brygget til en mer moderne væske skapt for vår tids ørekanaler og nynnemuskler. Så får det heller være et av den moderne tids større undre at bandet ikke selger flere plater.

På «Hey Venus!» er Super Furry Animals jevnt over litt mindre rare enn tidligere, noe som har resultert i en reinspikka popplate der singlen «Run-Away» kunne gjort det skarpt i Melodi Grand Prix med en og annen arrangementsmessig vri. «Show Your Hands» er den beste post Beach Boys-låta på denne siden av High Llamas.

«Carbon Dating» er nesten like hjerteskjærende nydelig som bandets aller nydeligste, «It's Not The End Of The World?» fra «Rings Around The World» (2001). På «Baby Ate My Eightball» er det et kort snakkeparti langt bak i miksen på et språk som kan minne om vårt eget, men som sannsynligvis er på walisisk. I «Into The Night» synger Gruff om «The Mighty Boosh» gjør han ikke?

Med andre ord, her er det mye å ta tak i og mye å være glad i. Gjør det og bli det, musikkglade medmennesker.

Karakter: 8 av 10

Personvernpolicy