Nå vil russerne til Månen

Nå vil russerne til Månen
Nå vil russerne til Månen

Russland planlegger en bemannet ferd til Månen innen 2025. De ønsker også å bygge en permanent månebase kort tid etter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble kjent da den russiske romfartsorganisasjonen Roskosmos fredag la fram sine planer for de neste tre tiårene, skriver nyhetsbyrået AFP.

Ifølge sjef for Roskosmos, Anatoly Perminov, mottar det russiske romfartsprogrammet bare 10 prosent av støtten det amerikanske romprogrammet får. Likevel mangler det ikke på ambisiøse planer for russerne.

I tillegg til en bemannet ferd til Månen og byggingen av en permanent månebase, ønsker Russland å ha fullført byggingen av sin seksjon på den internasjonale romastasjonen innen 2015, slik at ISS blir et fullverdig romforskningssenter.

Det russiske romfartøyet Soyuz, som brukes til å frakte forsyninger og mennesker til romstasjonen, skal også gjennomgå omfattende modernisering, uttalte Perminov i sin redegjørelse.

Det ambisiøse hovedmålet til Roskosmos er fortsatt å få til en bemannet ferd til Mars. Det håper Perminov vil være mulig etter 2035.

En bemannet Mars-ferd byr imidlertid på store utfordringer. Hvordan man skal takle de ekstreme forholdene på den røde planeten er fortsatt et uløst problem. Den typiske Mars-temperaturen er et sted mellom ubehagelige -140° c og -60° c. Og planetens tynne atmosfære klarer heller ikke filtrere unna de farlige ultrafiolette strålene.

– Dagens romfart har ikke den beskyttelsen som trengs for å sikre at mannskapet overlever og kan returnere til Jorden, sa Perminov.

I tillegg vil det være store utfordringer forbundet med lengden på en Mars-reise.

Ifølge Anatoly Perminov må man blant annet finne en måte å løse problemer knyttet til lagringsplass samt takle den enorme påkjenningen mannskapet utsettes for under en slik ferd.

Personvernpolicy