Stanser retur av afghanere

Stanser retur av afghanere
Stanser retur av afghanere

Utlendingsnemnda stanser returen av afghanske asylsøkere fra Ghazni-provinsen. FN melder om forverring av sikkerhetssituasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix
Foto av en demonstrasjon i Oslo mot deportasjon av afghanske flyktninger i juni 2006.

Toget gikk fra Domkirken til Stortinget hvor det ble holdt flere appeller.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) i Kabul har informert UNE om at sikkerhetssituasjonen i deler av det sentrale Afghanistan har forverret seg den siste tiden. Hele Ghazni-provinsen karakteriseres nå som ustabil, heter det i en pressemelding fra Utlendingsnemnda (UNE).

Mange av de afghanske asylsøkerne i Norge kommer opprinnelig fra de hazara-dominerte delene av denne provinsen. Her stabiliserte sikkerhetssituasjonen seg noe i år 2006, men FN melder om forverring. Det er i denne provinsen en gruppe sørkoreanske hjelpearbeidere nylig ble kidnappet.

Sultestreik

Ut fra dagens praksis kan afghanere bare unntaksvis sendes hjem til opphold i stabile områder der de ikke har tilknytning.

- Er dette afghanerne som har sultestreiket i Norge?
- UNE har ikke oversikt over hvem som har sultestreiket, men det er altså ikke tidligere saker dette dreier seg om. Dette er en snakk om stans i utsendelser fra i dag og inntil videre. Avgjørelsen berører ikke tidligere returnerte, sier UNE-direktør Terje Sjeggestad til ABC Nyheter.

- Det som nå er sagt berører ikke andre asylsøkere enn dem som kommer fra Ghazni. Vi har ikke noe sikkert anslag for hvor mange asylsøkere som er fra Ghazni og som ikke har tilknytning til andre stabile områder.

- Er man fra Ghazni, men har tilknytning til stabile områder er det i utgangspunktet ikke noe i veien for retur dersom tilknytningen er sterk nok. Dette vurderer Utlendingnemnda individuelt i hvert enkelt tilfelle, blant annet med utgangspunkt i et stornemndvedtak.

- Ingen selvkritikk

Utlendingsnemnda er en uavhengig domstollignende klageinstans som tar endelig stilling i alle asyl- og andre utlendingssaker.

- I alle saker vi behandler har UDI først kommet frem til at det er grunnlag for avslag, sier Sjeggestad.

- Tar dere selvkritikk i forhold til tidligere utsendelser av folk fra dette området?

- Vi har fulgt FNs høykommisær for flyktninger i vår tidligere praksis, og FN har ikke hatt noe å bemerke i forhold til Norges tidligere returer. Da FN i går kom med en ny vurdering av situasjonen slik den er akkurat nå lytter vi til det.

- FN har ikke ønsket å offentliggjøre enkeltrapporter, og i respekt for det går vi ikke i ytterligere detalj i våre kommentarer i forhold til nøyaktig hva som endret.

Amnesty


- Vi har hele tiden sagt at de som skal sendes hjem må kunne sendes helt hjem til en tilværelse der de ikke trenger beskyttelse. Vi aksepterer ikke ”intern flukt” som alternativ. Vi har også vært opptatt av at norske myndigheter følger FNs råd. At de gjør det synes jeg er veldig bra og det eneste riktige å gjøre, sier generalsekretær i norsk Amnesty, John Peder Egenæs.

- Inntil nylig ble folk fra Ghazni-provinsen sendt tilbake. Når et land er i en så labil situasjon som Afghanistan bør man være veldig forsiktig med å sende folk ut. Dette er et varsku til UNE og UDI om at situasjonen i Afghanistan kan endre seg fra dag til dag, og at det må de ta hensyn til når beskyttelsesbehovet vurderes.

- Trist

Hanna Höglind i SOS Rasisme har jobbet med afghanske asylsøkere i Norge.

- De fleste av dem kommer fra det hazaradominerte området i Ghazni. Vi har forsøkt å si at det ikke er trygt der. At hjemsendelsene stanser er en veldig positiv nyhet for de som er her, men for de som allerede har blitt deportert er det veldig trist at UNE ikke har kommet med dette før, sier Höglind.

- Krig

- Dette er bra. Mange områder i Afghanistan er utrygge, ikke bare Ghazni. Jeg håper dette vil føre til at myndighetene vil tenke på andre steder også. Det er krig og korrupsjon i mange deler av landet, sier den afghanske asylsøkeren Hashem Jafari til ABC Nyheter.

Selv er han fra Uruzgan-provinsen.

- Jeg har fått midlertidig arbeidstillatelse og pass her i Norge, og har nå begynt i jobb. Jeg har mange venner som mangler pass og arbeidstillatelse, og det er en svært vanskelig situasjon for dem. De har ingen steder å gå.

Jafari var en av de afghanske asylsøkerne som i fjor deltok i sultestreik i protest mot utvisningen.


Denne artikkelen ble sist oppdatert klokken 18.10 med kommentarer fra SOS Rasisme.

Personvernpolicy