Marillion og Fish gjenforent

<p>Vokalist Derek William Dick a.k.a. Fish var tydelig glad for å spille sammen med gamle venner igjen, Til venstre Pete Trewavas (bass), til høyre Steve Rothery (gitar). (<em>Foto: Taff Jones</em>)</p>
Vokalist Derek William Dick a.k.a. Fish var tydelig glad for å spille sammen med gamle venner igjen, Til venstre Pete Trewavas (bass), til høyre Steve Rothery (gitar). (Foto: Taff Jones)

<pI helgen stod hovedmedlemmene i Marillion sammen på scenen igjen, på markedsplassen der bandet opprinnelig ble dannet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette kommer til å bli rart, utbrøt Fish under festivalen «Hobble on the Cobbles» som ble arrangert på markedsplassen i Aylesbury, Buckinghamshire i helgen. Sammen med gitarist Steve Rothery, bassist Pete Trewavas, keyboardist Mark Kelly og trommeslager Ian Mosley hev han seg deretter ut i «Market Square Heroes», debutsingelen fra 1982.

- Det låt dritkult, det tok helt av, forteller Andreas Dahl. Han var til stede denne historiske søndagen i England etter å ha fått et tips om at noe var på gang.

- Jeg hadde planlagt å dra hit uansett. Det svirret litt rykter på forhånd om at Ian Mosley og Mark Kelly skulle på scenen, men det ble helt vilt da det faktisk skjedde at hele bandet kom på. Det var aller siste låten på konserten. Han sa: - Jeg vil gjerne ønske velkommen noen gamle venner, forteller Dahl til ABC Nyheter.

Nordmannen har vært fan av Fish i mange år og var én av fire nordmenn som i 2003 lånte 350.000 kroner for å få den skotske vokalisten over på Norgesturné i fem norske byer. Historien ble dokumentert i serien «Faktor» på NRK.

Nå drar han årlig over til de britiske øyer både for å følge Marillion og Fish. Vokalisten skilte lag med bandet i 1988 og har bygd en solokarriere de siste 19 årene. Resten av bandet har på sin side fått med seg en annen vokalist (Steve Hogarth a.k.a. «h») og gjort større kommersiell suksess enn Fish, med sin videreføring av Marillion.

Var instrumentalband

Starten på progrockbandet går helt tilbake til julen 1978. Da bestemte trommeslager Mick Pointer seg for å danne en fire manns instrumentalgruppe kalt Silmarillion (etter Tolkiens bok av samme navn). Stedet var Aylesbury i Buckinghamshire, og ingen av de opprinnelige medlemmene er i dag medlem av gruppen. Steve Rothery regnes likevel som originalmedlem da han kom inn allerede sommeren 1979. Fish ble ikke med før i 1981 da bandet hadde kuttet navnet til Marillion og ville ha med en vokalist. Fish fikk jobben etter å ha sett en annonse i musikkavisen Melody Maker.

I årene 1983 til 1987 var bandet et av de største navnene i britisk rock. Spesielt singelen «Kayleigh» fra albumet Misplaced Childhood (1985) bragte kvintetten ut til de store masser. I 2005 turnerte Fish da også på en nostalgiturné hvor han fremførte hele det populære konseptalbumet 20 år etter.

Kun en flipp

Helgens gjenforening blir imidlertid ikke av varig karakter.

- Jeg ser nok ikke for meg noen gjenforening, nei. Det er sådd en kime for kanskje noe småtteri senere, ingenting mer. Fish bodde hos Mark Kelly mens han opptrådte, de er gode venner, forteller Dahl som selv er blitt godt kjent med Fish etter at han arrangerte Norgesturneen for fire år siden.

Fish avviser at gigen er starten på en varig reunion.

- Dette var bare for gøy, og ikke noe mer enn det. Jeg tror det bare viser at vi faktisk er gode venner alle sammen. Det har alltid vært rykter om et slags fiendskap mellom oss. Men alt som har vært av slikt er borte for lenge, lenge siden, sier han og forklarer videre på sin egen hjemmeside at han og Mark Kelly møttes på en Marillion-tilstelning i Glasgow i juni. Da hadde Fish foreslått en felles opptreden.

- Det var fem gamle kompiser som gikk på scenen sammen. Hvis jeg skulle drømme håper jeg at de skriver et album igjen fremfor at de legger ut på turné sammen, sier Andreas Dahl etter en minnerik helg med 5.000 andre Fish- og Marillionfans.

Personvernpolicy