Påskeøyas hellige tre gjenoppstått

Påskeøyas hellige tre gjenoppstått
Påskeøyas hellige tre gjenoppstått

Toromiro – treet som var sentralt under flyttingen av kjempestatuene på Påskeøya – har gjenoppstått.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påskeøyas hellige tre Toromiro
Arkeolog og botaniker Sonia Haoa fra Påskeøya har lykkes i å få fram livskraftige eksemplarer av frø fra det siste av Påskeøyas hellige Toromiro-tre. Treet vokste bare på den karrige øya i Polynesia inntil en økologisk katastrofe utryddet det. Nå håper Haoa å få øyboerne til å sette ut planter av frø fra det siste treet som overlevde.

• Toromiro er et lite tre med gule blomster som bare har eksistert på Påskeøya. Veden er hard og ypperlig til treskjæring. Fargen skifter fra brunt til rødt.
• New Zealand har en nær slektning av treet som sin nasjonalblomst.
• For øyboerne var treet hellig, og det ble brukt til å lage husguder som skulle beskytte familiene mot fiender.
• Trærne på Påskeøya forsvant under en økologisk kollaps for flere hundre år siden, blant annet som følge av «rovdrift» fra øyboernes side.
• I 1955 kom Thor Heyerdahl til Påskeøya og tok vare på frøene fra det siste, døende treet.
• Heyerdahl mislyktes selv i å dyrke fram treet på Påskeøya, men overlot frø til forskjellige vitenskapelige institusjoner i flere land. Bare Botanisk hage i Göteborg lyktes i år få fram levedyktige avleggere.
• Arkeolog og botaniker Sonia Haoa fra Påskeøya har videreforedlet levedyktige trær av frø fra Göteborg, og nå ønsker hun å lære øyboerne igjen å utplante det hellige Toromiro-treet på den golde sydhavsøya.

Kilde: Kon-Tiki Museet og NTB
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX.

Oslo (NTB-Arne Børcke): Omsorgsfull pleie av frø fra det aller siste treet, har gitt levedyktige etterkommere som snart er klar for utplanting på den golde stillehavsøya.

– Jeg har drevet fram 20 levedyktige trær på opptil en meters høyde fra frø som stammer fra det siste Toromiro-treet på øya. Takket være Thor Heyerdahl, som sikret frøene fra det utdøende treet i 1955, har jeg godt håp om at denne viktige veksten igjen kan beplante øya, sier arkeolog og botaniker Sonia Haoa fra Påskeøya til NTB.

Hun har i disse dager vært i Oslo og gitt Kon-Tiki Museet rapport om den gledelige utviklingen i hennes bortgjemte, lille vulkanstein-hage på Påskeøya.

– For det er nettopp i mineralrik, knust vulkanstein denne enestående planten trives og gror, sier hun entusiastisk.

Glad-historie
Treet er unikt – det vokste bare på Påskeøya, som i historisk tid var dekket av denne veksten med de vakre, gule blomstene. Den var helt avgjørende for å opprettholde økobalansen i det karrige jordsmonnet.

Nå er Sonias drøm at de stedlige innbyggerne igjen skal legge forholdene til rette og dyrke fram levedyktige bestander av arten.

– I en tid da mange arter forsvinner fra jordens overflate hver dag, er dette en gladhistorie, sier Kon-Tiki Museets direktør Maja Bauge til NTB.

Sist uke avviklet museet sitt årlige Thor Heyerdahl-seminar, der alle pågående arbeider med bøker, film, ekspedisjoner og forskning i Heyerdahls kjølvann, ble presentert.

Den hyggeligste historien kunne altså polynesieren Sonia Haoa berette.

Göteborg-frø
Til NTB forteller Sonia Haoa at hun kom over rester etter det hellige Toromiro-treet under en arkeologisk utgraving på Påskeøya i 1994, 21 år etter at hun var ferdig utdannet arkeolog.

Da innså hun treets store økologiske verdi, og et nytt og viktig forskningsfelt lå for hennes føtter: botanikken.

– Heyerdahl selv forsøkte, men mislyktes i å dyrke fram treet fra frøene han selv reddet. Men han delte ut frø til forskningsinstitusjoner verden rundt. Bare ved en institusjon – Göteborg botaniske hage – klarte de å drive fram planter som ga livskraftige frø. Det er fra disse frøene jeg har hentet materiale som nå har gitt sterke vekster og som sannsynligvis kan danne stammen for utplanting på Påskeøya, sier forskeren.

Nå er hun på jakt etter dyrkbart genmateriale fra et annet modertre, slik at etterkommere kan gjøres ekstra sterke og livskraftige.

Hellig nærdød
For noen hundre år siden skjedde en økologisk kollaps på Påskeøya, som den gang var dekket med palmeskog og Toromiro-treet. Men nå vokser ingen ville trær på den golde øya i Polynesia.

Toromiro og andre trearter forsvant, først og fremst som følge av den store økningen av befolkningen og omfattende aktivitet, blant annet «flathogst» til frakt av de store statuene, men også som resultat av påfølgende erosjon, utmagring av jordsmonnet.

En ekspedisjon til øya i 1914 fant det siste overlevende treet, et eksemplar av hellige Toromiro.

I 1955 kom Thor Heyerdahl til Påskeøya og tok vare på frøene fra det døende treet. Det er disse frøene som nå kan gi nytt liv til øyas manglende botaniske mangfold, ifølge Sonia Haoa, som foredler planten i en liten, skjult vulkansteinhage på Påskeøya.

– Men befolkningen må skjønne at jordsmonnet må forbedres, blant annet med grus fra den mineralrike vulkansteinen, som hittil ulykkeligvis er ryddet ut av jorda og lempet på sjøen.

Også erosjon har brutt ned det næringsrike, øvre jordlaget. Men nå er det håp. Nå har Toromiro gjenoppstått, sier den glade optimisten Sonia Haoa til NTB.

Og det er forståelig at hun er glad. Det hellige Toromiro egner seg svært godt til treskjæring, og ble brukt som emne til små husguder som sikret husfred og lykke. (©NTB)

Personvernpolicy