USA vil skjerpe norsk terrorlovgivning

USA vil skjerpe norsk terrorlovgivning
USA vil skjerpe norsk terrorlovgivning

Amerikanske myndigheter mener regjeringens forslag til ny terrorlov ikke er strengt nok, og har sendt brev til justisminister Knut Storberget (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Det uvanlige brevet er undertegnet den amerikanske ambassadøren i Norge, Benson K. Whitney. Han viser til et møte med justisministeren tidligere i sommer, og takker for muligheten til å komme med synspunkter på den foreslåtte norske terrorloven.

Amerikanske eksperter har gått grundig til verks i det fem sider lange vedlegget. Brevet har ifølge Aftenposten tatt utgangspunkt i en engelsk oversettelse av det 138 sider lange høringsutkastet.

Terrororganisasjon

Ett av punktene amerikanerne har merket seg, er at regjeringen ikke vil gjøre det straffbart å være medlem av en terrororganisasjon. Ifølge forslaget skal man bare kunne straffes dersom man kan knyttes til planleggingen av en konkret aksjon.

– Å kreve bevis for at gjerningsmannens hensikt var å begå en terrorhandling kan bli et svært utfordrende juridisk hinder, skriver amerikanerne og foreslår at man i det minste gjør det straffbart å støtte en terrororganisasjon «materielt». Dette er et begrep som skal favne videre enn det ordinære forbudet mot å finansiere terror.

USAs initiativ

Ifølge justisminister Knut Storberget var det amerikanerne som tok initiativ til å sende brevet.

– Jeg er tilhenger av å leve i et så åpent samfunn som mulig. Jeg sa at hvis de har innspill, så er det bare å komme med det. Men det er den norske regjeringen som har forslagsrett overfor Stortinget, sier Storberget til Aftenposten.

Justisministeren gjør det klart at de ikke planlegger store endringer i lovforslaget som følge av amerikanernes brev. (©NTB)

Personvernpolicy