Barneombudet åpner for å la homofile adoptere

Barneombudet åpner for å la homofile adoptere
Barneombudet åpner for å la homofile adoptere

Barneombudet mener det er til barnas beste at homofile kan bli vurdert som adoptivforeldre til norske og utenlandske barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Barneombud Reidar Hjermann har tidligere vært kritisk til at homofile par skulle få adopsjonsrett for barn fra utlandet.

Dette standpunktet var basert på bekymring for at land ikke ville tillate «deres» barn å bli adoptert til Norge.

Men blant annet en svensk undersøkelse har mildnet barneombudet. Undersøkelsen viser at blant 27 avgiverland, er det kun ett som ikke vil sende ut barn om det åpnes for at homofile ektepar skal kunne vurderes som adoptivforeldre, skriver Dagsavisen.

I høringsnotatet om felles ekteskapslov går barneombudet lenger enn regjeringens forslag, og savner blant annet tilslutning om en endring i barneloven som gir medmødre samme mulighet til å vedgå sitt medmorskap på samme måte som fedre kan vedgå sitt farskap i dag.

I tillegg til at homofile skal kunne bli vurdert som adoptivforeldre, skal lesbiske kunne få assistert befruktning og medmor ha samme rettigheter og plikter som biologisk mor, mener ombudet.

- Det framgår av forskningen at ingen har funnet tegn på at barn tar skade, verken psykisk eller sosialt, av å ha likekjønnede foreldre. Det som betyr noe, er kvaliteten på relasjonene mellom barn og foreldre. Det viktige er kjærlighet og omsorg, her som andre steder. Undersøkelser fra Sverige viser det samme, skriver ombudet. (©NTB)

Personvernpolicy