Utlendinger skjuler seg på Oslo Børs

Utlendinger skjuler seg på Oslo Børs
Utlendinger skjuler seg på Oslo Børs

Utlendinger eier aksjer for nærmere 1.000 milliarder kroner i børsnoterte og andre større selskaper i Norge. Nesten halvparten av verdiene står på kontoer med skjulte eiere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Børs
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Oslo (NTB): Til sammen står det verdier for rundt 480 milliarder kroner på slike kontoer med skjulte eiere, såkalte forvalterkonti, skriver Aftenposten.

Blant annet eier 19 spekulanter fra stillehavsøya Guam verdier for 5 milliarder kroner i selskaper som Schibsted, Orkla, og flere Aker-selskaper, Telenor, Statoil og Yara.

I Norge er det tillatt for utenlandske aksjonærer å skjule seg på denne måten, men forbudt for nordmenn.

- Når aktører i Guam har 5 milliarder i det norske aksjemarkedet, da spør vi oss: Hvem er det? sier assisterende Økokrim-sjef, Trond Eirik Schea.

- Åpenhet rundt eierforhold forebygger økonomisk kriminalitet og hvitvasking. Her ser vi det stikk motsatte, sier Schea.

Økokrim opplever at det kan være vanskelig å få innsyn i skatteparadiser og forvalterkonti, selv under etterforskning av straffesaker.

Blant annet er den nest største eieren i Statoil, etter staten, hemmelig. Den amerikanske banken State Street Bank står som eier av posten på 1,9 prosent på vegne av eier. Sju av de ti største eierne i Statoil gjemmer seg bak en slik konto. (©NTB)

Personvernpolicy