Utlendinger skjuler seg på Oslo Børs

Utlendinger skjuler seg på Oslo Børs
Utlendinger skjuler seg på Oslo Børs

Utlendinger eier aksjer for nærmere 1.000 milliarder kroner i børsnoterte og andre større selskaper i Norge. Nesten halvparten av verdiene står på kontoer med skjulte eiere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Børs
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Oslo (NTB): Til sammen står det verdier for rundt 480 milliarder kroner på slike kontoer med skjulte eiere, såkalte forvalterkonti, skriver Aftenposten.

Blant annet eier 19 spekulanter fra stillehavsøya Guam verdier for 5 milliarder kroner i selskaper som Schibsted, Orkla, og flere Aker-selskaper, Telenor, Statoil og Yara.

I Norge er det tillatt for utenlandske aksjonærer å skjule seg på denne måten, men forbudt for nordmenn.

- Når aktører i Guam har 5 milliarder i det norske aksjemarkedet, da spør vi oss: Hvem er det? sier assisterende Økokrim-sjef, Trond Eirik Schea.

- Åpenhet rundt eierforhold forebygger økonomisk kriminalitet og hvitvasking. Her ser vi det stikk motsatte, sier Schea.

Økokrim opplever at det kan være vanskelig å få innsyn i skatteparadiser og forvalterkonti, selv under etterforskning av straffesaker.

Blant annet er den nest største eieren i Statoil, etter staten, hemmelig. Den amerikanske banken State Street Bank står som eier av posten på 1,9 prosent på vegne av eier. Sju av de ti største eierne i Statoil gjemmer seg bak en slik konto. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus