Tviler på sabotasje

Tviler på sabotasje
Tviler på sabotasje

Undersøkelser gjort av dykkere gjør at man ikke tror sabotasje er årsaken til at hvalfangeren «Willassen Senior» sank natt til fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svolvær/Oslo (NTB-Linus Hauge): Dykkerundersøkelser ga ingen holdepunkter for å hevde at en 89 fot stor hvalskute som sank ved kai i Svolvær i Lofoten natt til fredag, ble utsatt for sabotasje.

Politiet fikk melding om at hvalskuta «Willassen Senior» holdt på å synke klokken 2.30, og både politi, brannvesen og redningsskøyta ble sendt til stedet. Da de kom fram, kunne de konstatere at ingen personer var om bord i båten, som da sto plantet med kjølen på sjøbunnen. Bare styrehuset sto over vannet fredag morgen.

- Båten tok inn vann og ligger nå nedsunket, sier fungerende politistasjonssjef i Svolvær, Jon Martin Bye til NTB.

Dykkere

Politiet ville først ikke utelukke at skuta var blitt utsatt for sabotasje. Dykkere undersøkte hvalskuta fredag, men det ble da ikke funnet noe som tyder på at skuta ble senket. Nå vil politiet heve skuta for å undersøke den innvendig. Når den skal heves, avgjøres av forsikringsselskapet.

Hvalskuter har flere ganger opp gjennom årene vært utsatt for sabotasje. I 1992 ble «Nybrænna» forsøkt senket ved kai, men uten annet resultat enn at skuta ble påført skader for flere hundre tusen kroner. I 1997 ble MS «Elin-Toril» forsøkt senket, men heller ikke denne gangen lyktes sabotørene, ifølge AN.no.

Bruksanvisning

På internett ligger det ute en lang og detaljert bruksanvisning for hvordan en hvalskute skal senkes. Artikkelen er publisert i Gateavisa i 1995 og artikkelforfatterne skriver de senket «Nybrænna» ved å åpne opp saltvannsinntaket.

- Vi kjenner til denne nettsiden fra før, men vi har ikke fått indikasjoner på noe som gir grunn til å mistenke noen. Det har heller ikke foregått unormal aktivitet ved kaia, sier Bye.

- Men alle lurer på hva som har skjedd. Båten har ligget til kai i lang tid, sier politistasjonssjefen. (©NTB)

Personvernpolicy