Sørkoreanske gisler fri – Seoul forsvarer avtalen

Sørkoreanske gisler fri – Seoul forsvarer avtalen
Sørkoreanske gisler fri – Seoul forsvarer avtalen

Taliban har satt fri tolv av de 19 sørkoreanske gislene som har vært holdt fanget i Afghanistan i snart seks uker. Sør-Korea forsvarer avtalen med Taliban.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt ble 23 sørkoreanske hjelpearbeidere kidnappet 19. juli, rett etter at de kom til Afghanistan. Tidligere er to av gislene drept og to satt fri. Onsdag var gisselkrisen endelig løst da de første gruppene med gisler fikk friheten tilbake.

Taliban har lovet at alle de gjenværende gislene skal settes fri i løpet av onsdag og torsdag. Siden gislene sitter fanget på ulike steder, blir de ikke frigitt samtidig, men onsdag var altså til sammen tolv satt fri.

De tolv gislene ble frigitt med få timers mellomrom i løpet av onsdag og deretter overlatt til Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

Kritikk

Sør-Korea har fått kritikk for å bryte internasjonale prinsipper og praksis ved å inngå direkte forhandlinger med gisseltakerne, men sørkoreanske myndigheter forsvarte onsdag sin håndtering av gisselsituasjonen. De hevder at de ikke har gått med på større innrømmelser overfor gisseltakerne.

– Jeg tror ikke vi har avveket i særlig grad fra internasjonale prinsipper og praksis, uttalte talsmann for myndighetene, Cheon Ho-sun.

Han sa videre at regjeringen hadde forsøkt å holde fast ved internasjonale prinsipper samtidig som den la størst vekt på gislenes sikkerhet. Cheon sa også at regjeringen er villig til å gi nødvendig informasjon hvis det internasjonale samfunnet skulle ønske det.

Det eneste Sør-Korea skal ha gjort, er å stå fast ved sin eksisterende plan om å trekke tilbake sine styrker fra Afghanistan ved utgangen av året, og love å forhindre at kristne grupper driver misjonsvirksomhet i den muslimske nasjonen.

De sørkoreanske gislene var alle knyttet til kristne organisasjoner.

Holder seg borte?

Choi Han-woo, lederen for det asiatiske kultur og utviklingsinstituttet (IACD) sa at Taliban hadde krevd opphør i alle evangeliske aktiviteter, selv om sørkoreanske organisasjoner ikke hadde gjort annet enn å drive humanitær hjelp.

– Taliban framsatte dette kravet for å rettferdiggjøre kidnappingen som har utløst kritikk innad og utenfor Afghanistan, hevdet Choi.

Det kristne rådet i Korea, en sammenslutning av 62 konservative protestantiske ordner, har uttalt at det er svært lei seg for å ha brakt bekymring til det sørkoreanske folket.

– Vi har trukket lærdom av denne hendelsen, og vi lover at vi vil være forsiktige med å drive evangelisk virksomhet i krigsområder, het det i uttalelsen.

Det koreanske, nasjonale kirkerådet, en paraplyorganisasjon for progressive protestantiske kirker, går lenger og sier det vil respektere avtalen om å holde seg borte fra Afghanistan. (©NTB)

Personvernpolicy