Torturoffer: - Ble bare klapset

Mannen som påtalemyndighetene mener ble bortført og torturert i et internt gjengoppgjør, gjorde tirsdag helomvending i retten.  

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kidnappingssak der frihetsberøvelse, grove trusler og uhyre smertefull vold med hammer og elektrosjokkvåpen, er noen av de alvorligste tiltalepunktene, er denne uken oppe i Asker og Bærum tingrett.

Mannen på 26 år, ble 23. november i fjor kidnappet ved Smart Club på Slependen og kjørt i bil til Porsgrunn, hvor han ifølge påtalemyndighetene ble utsatt for grov vold og grove trusler, melder Budstikka.no.

I retten kom det frem at 26-åringen hadde laget en plakat hvor det sto «Ring politiet» som han viste til en kvinne som sto utenfor.

Likevel sa mannen da han forklarte seg tirsdag, at han ble med frivillig til Porsgrunn, og ikke bortført.

Han var heller ikke lenger blitt utsatt for tortur, bare «klapset» til et par ganger i ansiktet.

- Det er alltid en utfordring når vitnet avgir forskjellige forklaringer. Dette utgjør bakteppet i saken, og påtalemyndigheten legger til grunn at han er blitt utsatt for trusler, sier aktor Per Zimmer til VG Nett.

Nabo ringte politiet

Mishandlingen skal ha skjedd i et hus i Porsgrunn i løpet av natten, mens offeret hadde en hette over hodet. Huset disponeres av en av de tiltalte, den eneste av dem som ikke skal være med i gjengmiljøet med sete i Oslo.

Ved 8.30-tiden om morgenen klarte fornærmede å få kontakt med en nabo via et loftsvindu. Vedkommende kontaktet politiet som frigjorde mannen og pågrep to av de tiltalte.

- Vi mener det er brukt torturlignende metoder, som elektrosjokkvåpen, på ulike steder på mannens kropp, sier politiadvokat Per Zimmer til Budstikka.

Fornærmede har forklart at han kjenner alle de tiltalte utenom huseieren fra Porsgrunn. Da aktor spurte om han hadde samkjørt forklaringen sin med de tiltalte, avviste han dette. Likevel passet det han sa i retten godt med det de hadde sagt, melder Budstikka.no.

DNA-bevis

Under rettssaken kommer politiadvokat Per Zimmer til å konfrontere de tiltalte med blant annet DNA-funn fra to av dem på et elektrosjokkvåpen og andre krimtekniske bevis.

I alt syv menn i alderen 22 til 29 år må svare for hele eller deler av tiltalen.

- Alle har erkjent å ha vært til stede, men ingen har erkjent straffskyld, sier Zimmer til Budstikka.no.

Politiadvokaten mener det er et alvorlig problem med den typen kriminalitet, der noen forsøker å gjøre opp på siden av det demokratiske samfunnet, og at det må tas hensyn til i straffeutmålingen.

Personvernpolicy